Pokret žena NPS traži odgovornost za rast porodičnog nasilja

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Ilustracija, Foto: Pixabay/ninocare
Podelite vest

Pokret žena Narodnog pokreta Srbije (NPS) saopštio je danas da su nasilje u porodici i društvu u stalnom porastu o čemu, kako su naveli, svedoči i ubistvo dve žene u selu Rakovac kod Beočina.

“Mnogo puta smo ukazivali da institucije povodom zločina nad ženama koje su ranije prijavljivale nasilje nisu objasnile šta se zapravo dogodilo, gde su načinjeni propusti, ko je odgovoran i šta će preduzimati kako se femicidi ne bi ponavljali”, istakli su u saopštenjun iz NPS.

Dodali su da je ćutanje dovelo do situacije da žrtve gube poverenje u institucije, zbog čega ne prijavljuju nasilje, a nasilnici postaju sve brojniji.

“NPS je predlagao amandmane i konkretne predloge kako unaprediti postupanje institucija, kako ojačati i osnažiti žrtve da izađu iz nasilnog odnosa i šta nadležne institucije treba da preduzimaju kako bi sprečile ovakve tragične događaje. Nažalost, nijedan naš predlog u Skupštini nije naišao na podršku i razumevanje poslanika vladajuće većine, što govori da im ova tema nije prioritet, osim kada se dogodi tragedija poput one u Beočinu”, navedeno je u saopštenju.

Naglasili su da kada se zločin desi predsednik Srbije Aleksandar Vučić “daje prazna obećanja” da će država preduzeti sve da zaštiti žrtve nasilja u porodici i najoštrije kazniti počinioce.

“NPS neće odustati od zalaganja da zaštita žrtava od svih oblika nasilja budu prioritet, sve dok ova tema ne dobije značaj kakav treba da ima društvo koje brine o svojim građanima”, piše u saopštenju.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x