Poljoprivrednici koji protestuju dobili od vlade Srbije novu ponudu – veće subvencije

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Ilustracija Foto: (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC)
Podelite vest

Predstavnici sedam udruženja poljoprivrednika, koji pet dana traktorima blokiraju saobraćajnice, dobili su su danas od vlade Srbije novu ponudu u kojoj su veće subvencije po hektaru i na koju treba da odgovore, večeras do 20.00 časova, saznaje Beta.

U ime vlade pregovore su vodili predsednica Ana Brnabić, ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković i ministar finansija Siniša Mali, kao i pre desetak dana, kada su svi zahtevi odbačeni.

Današnji dogovor, posle pet i po sati pregovora, je da ni jedna pregovaračka strana ne saopštava javnosti detalje ponude do konačne odluke. Ipak, kako Beta saznaje, jedan od elemenata ponude su veće subvencije.

Poljoprivrednici koji su učestvovali u pregovorima će ponudu saopštiti ostalim članovima udruženja nakon čega će se doneti konačna odluka.

Blokade puteva traju i danas sve, kako su rekli, dok se ne postigne dogovor

Poljoprivrednici su od vlade Srbije tražili da najniža otkupna cena mleka bude 78 dinara plus PDV, subvencije od 35.000 po hektaru za sve prijavljene površine, odnosno ukidanje ograničenja za subvencije do 20 hektara.

Zahtevali su i da premija za mleko bude najmanje 20 dinara po litru, da referentna cena ratarskih kultura bude izjednačena sa robnim berzama u Budimpešti i Parizu, kao i regulisanje uvoza mleka i mlečnih proizvoda u Srbiju prelevmanima za države Evropske unije i CEFTA sporazuma i na sve mlečne proizvode u iznosima koji će dati rezultate i destimulisati uvoz.

Poljoprivrednici su zatražili i dizel gorivo za sve obradive površine bez akciza sa PDV-om, 100 litara po hetaru za ratare i 300 litara po hektaru za povrtarske kulture.

Njihov zahtev je i regres za mlečne krave u iznosu od 40.000 dinara po kravi.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x