Porodica devojčice iz Niša koju je zlostavljao Malčanski berberin nije ispunila uslove za socijalni stan

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

arhivski sinamk Foto: Facebook strana Igora Jurića
Podelite vest

Porodica devojčice iz Niša koju je oteo i zlostavljao Ninoslav Jovanović, poznatiji kao Malčanski berberin, na gradskom konkursu za prodaju ili davanje u zakup takozvanih socijalnih stanova nije ispunila uslove. Na ovu činjenicu ukazao je Igor Jurić, predsednik Centra za nestalu i zlostavljanu decu.

„Ne znam da li smo dovoljno svesni činjenice da smo kao društvo dužni ovom detetu do kraja njenog života. Greškom sudije, pušten je na slobodu čovek koji je naudio detetu a kasnije smo tog istog čoveka umesto jedan dan tražili 14 dana. Poručujem gradonačelnici Niša, da se neću smiriti dok dete ne dobije tretman u svom gradu kakav zaslužuje. I to obećavam, Moniki pre svega a onda i gradskoj upravi Niša“, napisao je Jurić na svojoj facebook stranici.

Na brizi o njegovoj ćerki, sada već četrnaestogodišnjoj devojčici, zahvalio se Igoru Juriću njen otac.

„Ovo je moja kćerka koja sada ima 14 godina. Mala Monika❤️❤️❤️ Hvala bogu što je samo jedan veliki čovek nije zaboravio. Igor Jurić je čovek velikog srca i čovek koji se bori za našu decu. Nažalost mi smo zaboravljeni i zapostavljeni sto je jako tužno. Hvala Igore sto si nam podrška i što nam nadu daješ za lepše dane. I hvala onima koji se jošuvek sećaju nas“, rekao je Robert Karimanović.

U JP „Gradska stambena agencija“ rekli su Niškim Vestima da je porodici Karimanović ponuđen u zakup uslovan stan od 57m2, u vlasništvu ovog preduzeća. Oni objašnjavaju da je majka devojčice, Aleksandra Karamanović podnela prijavu na Кonkurs za zakup stanova izgrađenih u ulici Majakovskog br. 10A, 8B i 8A..

„Prijava gospođe Кarimanović Aleksandre nije bodovana i imenovana se nalazi na listi nerangiranih kandidata za zakup dvosobnih stanova, zato što ne ispunjava uslove Кonkursa. Naime, jedan od uslova u tački VII Кonkursa je da: „Iznos zakupnine ne sme da prelazi 40% primanja podnosioca prijave na konkurs, odnosno ukupnih prihoda podnosioca prijave i članova njegovog porodičnog domaćinstva, a taj iznos primanja predstavlja donju granicu primanja“. – ističu u Gradskoj stambenoj agenciji.

U ovom niškom preduzeću dodaju da porodica Кarimanović ovaj uslov ne ispunjava zbog nedovoljnih primanja, jer supružnici Кarimanović nisu zaposleni, a suprug gospođe Кarimanović prima socijalnu pomoć.

„Čak i da porodica ispunjava uslove Кonkursa u pogledu visine prihoda, ne bi mogla da ostvari prioritetno mesto na rang listi, jer živi u zajedničkom domaćinstvu sa roditeljima, za koji stambeni status se po Zakonu o stanovanju i održavanju zgrada dodeljuje manji broj bodova nego za podstanarski status“, objašnjava Gradska stambena agencija.

Iako porodica Кarimanović nije stambeno ugrožena do te mere da im je potrebno hitno obezbediti smešta s obzirom da živi u zajedničkom domaćinstvu u kući  Aleksandrinih roditelja, Grad je ipak, u skladu sa zakonom, našao i ponudio rešenje stambenog problema ove porodice.

„Porodici Кarimanović ponuđen je stan u zakup na lokaciji u ul. Filipa Višnjića u naselju Čair u Nišu. U pitanju je dvosoban stan površine 57m2. Prethodni zakupac ovog stana, koji je oko četiri godine živeo u njemu sa tročlanom porodicom, ponudio je da porodici Кarimanović ostavi na poklon grejna tela koja je sam kupio, s obzirom da u stanu nema parnog grejanja. Zakupnina ovog stana na mesečnom nivou je oko 70 EUR (u dinarskoj protivvrednosti), odnosno, značajno je manja od tržišne vrednosti na ovoj lokaciji“, ističu.

JP „Gradska stambena agencija“ Niš je porodicu obavestila i o tome, da će kao zakupodavac izvršiti sve neophodne radove u okviru investicionog održavanja kao svoju obavezu, kako bi predmetni stan ispunjavao sve uslove za udoban život porodice Кarimanović.

„Pokušaj gospodina Igora Jurića, da zalaganje Grada za rešavanje stambenog pitanja porodice Кarimanović izvrne ruglu, je krajnje nekorektan. Zloupotreba porodice Кarimanović za političko razračunavanje, loša je namera pojedinca koji zna da JP „Gradska stambena agencija“ Niš ne može nikome dodeliti stan u zakup bez poštovanja propisane zakonske procedure“, zaključuje u saopštenju JP Gradska stambena agencija.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x