PRELEPI DVORAC DUNĐERSKI – jedan od najlepših u Srbiji! (FOTO)

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Vidi Srbiju
Podelite vest

Dvorac Fantast u Bečeju, zadužbina Bogdana Dunđerskog i jedna od najposećenijih  turističkih atrakcija Vojvodine, od danas zatvorena je za goste. Kompanija PIK Bečej, vlasnik MK Group od pre pet godina, odlučila je da do okončanja restitucije – ne postoji zakonska mogućnost investiranja u ovaj spomenik kulture i zato će ovo zdanje biti ubudiće zatvoreno za turiste. 

Jedan od najlepših a zasigurno jedan od najpoznatijih dvoraca u Vojvodini biće od danas zatvoren, za posetioce će biti otvorena samo ergela konja. Malo ko zna čitavu istoriju dvorca i samo oni koji su obišli ovo prelepo zdanje znaju kako je ovaj dvorac dobio ime.

Samo ergela “Bečej”, koja se nalazi u sklopu zamka biće dostupna turistima a upravo tu se i krije ime dvorca. Dvorac „Fantast“ dobio je ime po najlepšem i najboljem konju na imanju, koji je 1932. godine na beogradskom hipodromu, kao trogodišnje grlo pobedilo u sve tri trke i osvojilo sve titule. Kada je gradnja završena, zamak je dobio ime po njemu. Fantast je sahranjen u sklopu kompleksa, a lobanja i isečci iz novina tog doba u kojima pišu o njegovim velikim pobedama i danas stoje u vitrini pored recepcije. Na imanju živi oko 30 grla, ima šest konjušnica i staza za trening galopera. 

Foto: Vidi Srbiju

Novinari redakcije Vidi Srbiju iskoristili su poslednji dan da obiđu dvorac na čija će vrata biti stavljen katanac.

“Došli smo da vidimo koju lepotu čuva ovaj popularni dvorac. Čuli smo da se zatvara ovog vikenda i došli smo da obiđemo i vidimo ovu lepotu. Ko zna koliko će dugo još trajati taj postupak restitucije i ko zna kada ćemo moći opet da šetamo ovuda. Žalosno je”, rekli su turisti koji su setno obilazili imanje i sam dvorac, poslednjeg dana pred zatvaranje.

Kompanija PIK Bečej, odnosno MK Group je zatvorila restoran i hotel, konzervirala dvorac i tako će ostati do okončanja postupka restitucije.

Dvorac Fanastast je izgrađen u stilu neogotike i neoklasicizma, sa kapelom u kojoj se čuvaju dela Uroša Predića, još 1925. godine. Nakon rata je dvorac nacionalizovan i onda zanemaren i zapušten. Osamdesetih godina prošlog veka kompanija PIK Bečej dvorac  pretvara u rezidencijalni objekat, gde se ulažu velika sredstva kako bi samo zdanje bilo spašeno. 2015. godine PIK je privatizovao MK komerc.

Od 1. marta 2021. godine ne postoji zakonska mogućnost investiranja u ovaj spomenik kulture, navode iz MK Grupe a otvaranje će da sačeka pravnosnažnu odluku u postupku restitucije koji je još 2012. godine pokrenula Matica srpska. Zadužbinsku imovinu, kada bude vraćena, kažu u Matici srpskoj, koristiće u skladu sa opštekorisnim ciljem za koju je osnivač namenio.

Testament Bogdana Dunđerskog je predvideo da tu bude smeštena poljoprivredna akademija, on to zaveštava Matici srpskoj koja će napraviti zadužbinu koja će se baviti obrazovanjem.

Foto: Vidi Srbiju

ISTORIJA

Imanje na kome se nalazi prelepi dvorac, pripadao je porodici Dunđerski, koja je početkom 19. veka iz Hercegovine došla u Vojvodinu, tada sastavni deo Austrougarske. Kako je ova porodica važila za najbogatije na ovim prostorima, Bogdanu Dunđerskom, smetale su priče da je posle nekog vremena ostao bez novca, pa je sagradio dvorac iz mašte iz inata. Dvorac je bio raskošan, bogat i moćan. Arhitektura je veoma zanimljiva, na njemu se prepliće barokni, romantični i neoklasični stil. Dvorac čine četiri ugaone kule, dve kružne i dve kupaste kule kao i toranj – stil neogotike. Unutrašnjost je bila impresivna sa mnoštvom stilskog nameštaja, kristalnih lustera…, ali je nakon drugog svetskog rata misteriozno sve odnešeno i dvorac je opustošen.

Čitav kompleks Dvorca Fantast prostire se na 65 hektara, a sastoji se od dvorca, kapele, ergele, parka i malog kastela.

Foto: Vidi Srbiju

 

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x