Petak 13. Proverite da li imate paraskavedekatriafobiju ili triskedekafobiju

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Pixabay Kranich17
Podelite vest

Danas je petak 13.  a nerazumni  ljudski strah od kombinacije ovog dana i datuma vekovima je fenomen. Kako je tačno petak 13. došao na zao glas nije nikada tačno utvrđeno, ali se strah od ove komibnacije zove paraskavedekatriafobija.

Teorija o broju 13, ima dosta, neke vuku korene iz Biblije, neke iz rimske, a neke iz nordijske mitologije.

Biblijska kaže da je Juda, apostol koji je izdao Isusa bio trinaesti gost na Poslednjoj večeri. Isto tako, u antičkom Rimu postojalo je verovanje da se veštice skupljaju u grupama po dvanaest, trinaesto mesto bilo je rezervirano za  samog đavola.

Za jednu teoriju je zaslužan istoričar Donald Dosi, koji veruje da je strah od broja 13 nastao u Norveškoj iz jednog narodnog mita. Naime, 12 je bogova u Valhalli  imalo večeru i zabavu, na koju je banuo 13. nezvani gost, zao i pokvaren Loki. Loki se počeo zabavljati pa je organizovao  da Hoder, slepi bog tame strelicom čiji je vrh premazan imelom pogodi Baldera, boga veselja i zadovoljstva. Balder je umro, a celom  zemljom je zavladala tama. Od tog trenutka nadalje brojka 13 se smatra kobnom i zloslutnom.

Dosi tvrdi kako oko 80 odsto nebodera u svetu nema 13. sprat, veliki broj aerodroma nema 13. izlaz na piste. Bolnice i hoteli redovno nemaju sobu pod brojem 13, a postoji i stručni termin iracionalnoga straha od broja 13 – triskedekafobija.

Što se tiče petka hrišćani veruju da je na taj dan  Isus razapet.

Jedni tvrde da je upravo na petak Eva ponudila Adamu onu nesretnu jabuku, kao i da je Kain u petak ubio Abela.

Drugi smatraju da je u petak počeo veliki potop.

Nekada u starom veku petak je bio dan sličan današnjoj nedelji, dan posvećen molitvama i odmoru, a svi koji su radili na taj dan smatrani su prokletnicima.

Većina istoričara veruje kako je petak 13. na zao glas došao jer je na taj dan 1307. francuski kralj Philippe le Bel u dogovoru s tadašnjim papom naredio hapšenje više od stotinu vitezova iz reda Templara pod optužbom hereze. U idućih sedam godina mnogi su bili mučeni i ubijeni.

Pretpostavlja se da se panika oko navedenog dana stvorila 1927. godine kad se dogodio drugi najveći krah na berzama. Poslovni neuspesi i bankroti podstakli su očajne brokere na bacanje kroz prozore zgrade u Vol Stritu. Budući da ih je bilo mnogo, veruje se da ni  ostali ljudi pored zgrade nisu bili sigurni. Dan je zapamćen kao „crni petak“ i nakon toga je Amerikancima ulivao strah, a proširio se i na ostatak sveta i  Evropu gde je petak 13. ubrzo postao sinonim za nesreću.

Mi mislimo da nemate razloga da se bojite petka, pa neka je i 13.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x