Radnici Falk ista u štrajku postavili traktor na ulaz u fabriku u Knjaževcu

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Ilustracija Foto: (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC)
Podelite vest

Štrajk radnika fabrike obuće Falk ist (Falc East) u Knjaževcu ulazi u novu fazu nakon što je jutros započeta blokada ulaza i izlaza kamiona iz kruga fabrike, saopštio je sindikat Sloga koji je organizator štrajka.

Na ulaz u fabriku postavljen je traktor, dok radnici ističu da ne sprečavaju pristup kolegama, već samo vozilima, repromaterijalu i gotovim proizvodima.

Štrajk je započet 2. juna sa zahtevima za povećanjem neto zarada za 10 odsto i mesečnog stimulansa sa sadašnjih 2.000 na 5.000 dinara, kao i iznosa za topli obrok sa 150 na 200 dinara.

Juče se oko 800 zaposlenih uputilo u marš kroz centar grada sve do zgrade opštinske uprave, gde su ih dočekali predsednik opštine Milan Đokić i njegovi saradnici.

Opštinska uprava izrazila je spremnost da se uključi u rešavanje problema i pregovarački proces, međutim, kako je saopštila Sloga, umesto smirivanja tenzija i otvaranja dijaloga menadžment Falk ista je danas zabranio radnicima ulazak u krug fabrike, što sindikat tumači kao kršenje njihovih štrajkačkih prava i potencijalno krivično delo.

Navodi se da će inspekcija će biti obaveštena o ovom incidentu.

Sindikat ističe da je štrajk miran i da radnici očekuju da poslodavac obezbedi pristup fabričkom krugu, toaletima i vodi za piće tokom štrajka.

Upućen je poziv menadžmentu da ne ignoriše i krši Zakon o radu ipravo na zakonit štrajk, već da pristupi pregovorima u cilju postizanja obostranog prihvatljivog rešenja.

Italijanska firma Falk ist kupila je 2008. nekadašnju fabriku obuće Leda. Radnici su prvi put protestovali 2017. godine, a posle štrajka upozorenja njih 600, počeli su pregovori i potpisan je kolektivni ugovor.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x