MANASTIR PRIDVORICA – U srcu Srbije, na zaravni iznad leve obale reke Studenice (FOTO)

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

PRIDVORICA: Foto, Violeta Milićević
Podelite vest

Manastir Pridvorica nalazi se u blizini Ivanjice na samo tridesetak kilometara na putu prema manastiru Studenica.

Manastir Pridvorica izgrađen je u 12. veku, u isto vreme kada i susedna Studenica. Ima status spomenika kulture od velikog značaja piše na Vikipediji.

Foto: Violeta Milićević

Po arhitektonskim karakteristikama tipičan je predstavnik srednjovekovne raške škole. Crkva Preobraženja je jednobrodna, jednokupolna građevina sa polukružnom apsidom na istoku. Spoljna fasada je ukrašena frizom slepih arakada.

Foto: Violeta Milićević

Sagradio ga je sluga koji je redio pri dvoru Nemanjića oko 1195. godine pa otuda ime Pridvorica. O tome svedoče neznatni, ali vredni ostaci fresaka u gornjim zonama hrama. U početku je ovo bio ženski manastir,što potvrđuje Nemanjina povelja manastiru Studenici.

Monahinje su se bavile tkanjem i veštine prenosile autohtonom stanovništvu, o čemu svedoči potpuno autentičan stil tkanja u ovim krajevima, zatim vekovima pomesna crkva, da bi od 2007. godine bio ponovo proglašen manastirom, muškim. U manastiru žive nastojatelj manastira i dva iskušenika. Pridvorica se nalazi na dvadesetosmom kilometru puta od Ivanjice prema Studenici.

Foto: Violeta Milićević

Sama građevina je tokom srednjeg veka doživela dve obnove što joj je umnogome izmenilo spoljni izgled. Prvi put posle 1557, a drugi put sredinom devetnaestog veka.

Tokom druge obnove postavljen je ikonostas koji je živopisao na dverima potpisani Sreten Protić Molerović 1835. godine. Crkva manastira Pridvorica posvećena je Preobraženju Gospodnjem. Manastir je jedan od retkih koji imaju svoj grb.

Foto: Vioelta Milićević

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x