Rok za izgradnju pruge od Zemun Polja do nacionalnog stadiona 18 meseci

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: YouTube PRVA printscreen
Podelite vest

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Republike Srbije Goran Vesić saopštio je da je rok za izgradnju pruge od Zemun Polja do budućeg nacionalnog stadiona u Surčinu 18 meseci od završetka tehničke dokumentacije.

Vesić je u izjavi za Televiziju „Prva“ rekao da će projektna dokumentacija biti gotova do kraja ove godine, a da se očekuje da će do sredine sledeće godine biti završena i tehnička, što znači da ćemo brzo imati izvođača radova koji ima rok da privede projekat kraju za godinu i po dana.

On je objasnio da će to u potpunosti biti nova pruga, ukupne dužine 18 kilometara.

Pored nacionalnog stadiona, kako je napomenuo, biće izgrađen i kompleks za potrebe specijalizovane izložbe EKSPO 2027, a železnička stanica će biti udaljena približno 400 metara od samog stadiona, tako da će pokrivati i stadion i EKSPO.

Prema njegovim rečima, projektovana brzina vozova koji će saobraćati novom prugom iznosiće 120 kilometara na čas, pri čemu će vozovi ići na 30 minuta, a u određenim terminima i na 15 minuta.

Sada ćemo povezati i aerodrom železničkom vezom, a budući da već imamo brzu prugu do Novog Sada, a da završavamo i do Subotice, to znači da će neko ko živi u Subotici moći vozom da dođe do Zemun Polja, odakle će moći da se prebaci na voz koji ide do aerodroma, precizirao je Vesić.

On je najavio da će ta pruga od Surčina biti produžena do Obrenovca, tako da će putnici moći od Prokopa da dođu vozom do Surčina, aerodroma, nacionalnog stadiona ili do Obrenovca.

Ministar je naveo da je za izgradnju kompleksa za potrebe međunarodne izložbe EKSPO 2027 potrebno uraditi mnogo toga, osim saobraćajne infrastrukture, ali da je siguran u to da će Srbija spremno dočekati tu izložbu.

EKSPO je velika šansa za to da se Srbija promoviše u svetu i da te godine bude poslovni centar sveta, naglasio je Vesić.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x