Rudari Resavice čekaju odgovor Ministarstva rudarstva i energetike na zahteve

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: YouTube Al Jazeera Balkans printscreen
Podelite vest

Član pregovaračkog tima radnika javnog preduzeća Površinska eksploatacija uglja (JP PEU) “Resavica” sa predstavnicima Ministarstva rudarstva i energetike Srbije, Slobodan Lupšić rekao je danas, povodom zahteva rudara da im se povećaju plate i pokrene proizvodnja u rudniku “Soko”, da čekuju odgovor do kraja dana ili sutra.

On je za Betu rekao da je zahtev 3.600 radnika koji rade u okviru tog preduzeća u devet rudnika širom Srbije da se i njima, kako je najavljeno za zaposlene u javnom sektoru, povećaju zarade minimalno za 12,5 odsto.

“Naše plate su u proseku 65.000 dinara, što je ispod republičkog proseka. Radnik koji je počeo da radi ‘juče’ ima platu oko 42-43 hiljade dinara, kao da radi na kiosku”, rekao je Lupšić.

Dodao je da radnici traže i da se iznos za topli obrok sa 200 dinara poveća na 400 i da se rudarima kojima je zarada ispod minimalca, a ima ih 700, dopuni do iznosa minimalne zarade.

Jedan od zahteva je i da se pokrene proizvodnja u rudniku “Soko” koji je u sastavu tog javnog preduzeća, a koji ne radi od aprila kada se desila nesereća. Taj rudnik je, prema njegovim rečima “potentan” i omogućio bi da se poveća prihod preduzeća.

Uslov za otpočinjanje rada u rudniku “Soko” je da se izmiri dug za rudnu rentu, koji bi, kako očekuju radnici, trebalo da plati država, kao osnivač i vlasnik JP PEU “Resavica”. Radnici rudnika “Soko” sada samo održavaju uslove za rad u rudniku.

Lupšić je rekao da su dosadašnji pregovori sa delegacijom Ministarstva rudarstva i energetike u kojima učestvuje i resorna ministarka Dubravka Djedović “bili korektni, bez tenzija i da se sada čeka da se razmotre njihovi zahtevi”.

Radnici su obustavu rada započeli prošle nedelje jednočasovnim štrajkom, a od juče su potpuno obustavili rad sa izuzetkom službi za održavanje bezbednosti, ali su svi na radnim mestima.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x