Rušen i obnavljan: Hram Svetog velikomučenika Teodora Tirona u Azbresnici odoleva i danas

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Saša Stanković
Podelite vest

Srbija je bogata hrišćanskim hramovima, a mnogi od njih datiraju još od vremena Vizantije, pa čak i još ranije. Burna je istorija ovog podneblja, narodi su dolazili i odlazili, a hramovi su rušeni i na ostacima temelja zidani novi.

Jedan od takvih hramova je i crkva posvećena Svetom velikomučeniku Teodoru Tironu, koja se nalazi u selu Azbresnica, nadomak Niša.

Prema podacima Eparhije niške, hram u Azbresnici postojao je još u srednjem veku, a najverovatnije je podignut u vreme vizantijskog cara Justinijana i izgradnje Justinijane Prime.

Tadašnji hram najevoravnije je razoren tokom slovenskih osvajanja, nakon čega je obnovljen u nepoznatom periodu. Pre kosovske bitke 1389. godine, podaci beleže da je Azbresnica imala hram, koji je najverovatnije, još jednom spaljen i razrušen, ovog puta u turskim osvajanjima.

Nakon Mahmud- hanovog hatišerifa iz 1830. godine azbresnički hram je obnovljen. Turci ponovo spalili, neposredno pred oslobođenje Južnih krajeva 1877. godine.

Malu Crkvu od starog i slabog materijala meštani su podigli na mestu gde su pronađeni ostaci nekoliko puta obnavljanog i rušenog hrama.

Aktom episkopa niškog Nikanora iz 1900. godine, paroh Rista zapečatio je hram.

Hram koji i sada postoji u Azbresnici, blagoslovom vladike Nikanora Ružičića, podignut je periodu od 1901. do 1903. godine, kada je i osvečen, i posvećen je Svetom velikomučeniku Toeodoru Tironu.

Živopis je završen 1907. godine, a delo je nepoznatog umetnika ruske škole. Hram je jednobrodna bazilika sa oltarskom apsidom. Na zapadnoj strani nalazi se zvonik, visok 35 metara. Hram je obnavljan 1982. i 2013. godine.

Sveti velikomučenik Teodor Tiron

Tiron znači regrut. Kada je Teodor stupio u vojsku, u puk Marmaritski, u gradu Amasiji, otpočelo je gonjenje hrišćana pod carevima Maksimijanom i Maksiminom.

Teodor nije krio da je hrišćanin, zbog toga je i zveden na sud i bačen u tamnicu.

Prema predanju u tamnici se javi Teodoru sam Gospod Hristos i ohrabri ga govoreći mu: “Ne boj se, Teodore, Ja sam s tobom, ne uzimaj više zemaljske hrane i pića, jer ćeš biti u drugom životu, večnom i neprolaznom, sa Mnom na nebesima”.

Mnoštvo anđela, odevenih u belo pojavilo se u tamnici i ona bi osvetljena od čega se stražari uplašiše.

Teodor je nakon toga osuđen na smrt. Bačen je u oganj i predao je dušu svoju Bogu 306. godine.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x