Slankamenac: Sa Brnabić smo razmenili mišljenje, ništa nije dogovoreno, sve su predlozi

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: AgroJug
Podelite vest

 Predsednik Skupštine Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije Mileta Slankamenac rekao je da u razgovoru sa premijerkom tehničke Vlade Srbije Anom Brnbić niša nije konačno dogovoreno oko nihovih zahteva, već su izneti predlozi o čemu će konačnu odluku doneti udruženja koja učestvuju u blokadi puteva.

On je rekao za Betu posle jučerašnjeg sastanka u Vladi da će razgovori biti nastavljeni u nedelju u Kisaču i da se tada očekuje konačan rezultat pregovora.

“Predlog premijerke je da cena dizela naredne godine bude 129 dinara za litar tako što bi na pumpama koštao 179 dinara, a za dve nedelje bi poljoprivrednici dobili povrat 50 dinara na ime akcize”, rekao je Slankamenac.

Dodao je da su poljoprivrednici tražili i da se obezbede javna skladišta kako bi se omogućilo uvođenje terminske prodaje (fjučersi) žitarica.

“Sadašnji skladištari žitarica nisu zainteresovani da postanu javna skladišta, pa taj problem treba rešiti”, rekao je Slankamenac i dodao da je zatraženo i “relaksiranje” izvoznih dozvola kako bi proizvođači i organizatori proizvodnje mogli sami da izvoze njihovu robu.

Predloženo je i da se, kako je rekao, subvencija po hektaru od 18.000 dinara u 2024. godini isplati do 31. marta naredne godine, a da preostalih 17.000 dinara do traženih 35.000 dinara bude isplaćeno preko subvencija za seme i đubrivo.

Na sastanku je razgovarano, prema njegovim rečima i o kaznama koje dobijaju poljoprivrednici zbog satelitskih snimaka koji se ne podudaraju sa podacima katastra.

Mere za narednu godinu su, kako je naveo, samo usput pominjane, ali konačnu odluku će doneti 300.000 gazdinstava u Srbiji.

Poljoprivrednici, koji su devet dana blokirali na desetine lokalnih i glavnih saobraćajnica i rafinaeriju nafte u Novom Sadu, danas će obustaviti blokade, do konačnih pregovora, ali traktori će ostati pored puta.

Glavni zahtevi poljoprivrednika su bili da se dizel na pumpi obezbedi po ceni bez punog iznosa akcize koja je sada 64,23 dinara po litru, a Vlada je usvojila uredbu o smanjenju akcize za 50 dinara.

Drugi glavni zahtev je da se uredi robna berza i omogući terminska trgovina, a ostali zahtevi odnose se na povećanje subvencija po hektaru i premija u stočarstvu.

Proteste predvode četiri udruženja Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije, Udruženje poljoprivrednih proizvođača Subotice, Savez udruženja poljoprivrednika Banata i Udruženje poljoprivrednika Aradac.

Njima su se pridružila udruženja “Elemirski paori” iz Elemira, “Složni Pidikanci” iz Bavaništa, “Paori iz Padine” i uduženje “Stig”.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x