SLAPOVI SOPOTNICE: Tamo gde huk vode “govori” više od hiljadu reči (FOTO)

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

SLAPOVI SOPOTNICE: Luka Stojković
Podelite vest

Slapovi Sopotnice nalaze se u istoimenom selu koje je zabačeno i po broju meštana spada u mala sela u opštini Prijepolje koje pripada Zlatiborskom okrugu. Ovaj spomenik prirode se sastoji od izvorišta površinskog toka reke Sopotnice sa brojnim vrelima i izvorima koji formiraju tokove.

Uz ovaj park prirode neizostavni su i kulturno – istorijskim spomenici koji okružuju ovaj biser Srbije. Tu se nalaze Manastir Mileševa, gde se nalazi najpopularnija freska u Srbiji – Beli Anđeo, zatim Manastir Kumanica i Manastir Davidovica.

Slapovi Sopotnice: Luka Stojković

Veliki broj domaćih turista usled zatvorenih granica zbog pandemije koronavirusa posetili su ovog leta ove živopisne slapove koji se nalaze na samo 17 km od Prijepolja, gde je potrebno pratiti put ka Bijelom Polju. Selo Sopotnica nalazi se na obroncima planine Jadovnik, između reka Mileševke i Lima.

Put do Slapova Sopotnice vodi preko kamenitih markiranih staza kojima može da se kreću samo pešaci. Upravo zbog teško prohodnog terena i naziv Sopotnica povezan je sa “sopotom vode” odnosno voda koja huči probijajući se niz gustom šumom i kanjenejem prekriven teško pristupačan predeo. Do samih vodopada može se doći samo pešice, kamenitim markiranim stazama, kroz bukovu i hrastovu šumu.

SLAPOVI SOPOTNICE: Luka Stojković

Park prirode SLAPOVI SOPOTNICE obuhvata četiri kraška vrela, više izvora i sedam bigrenih terasa niz koje se slivaju vodotokovi koji prave predivne slapove po kojima je ovaj kraj popularan.

Velika visinska razlika pada reke Sopotnice jedna je od glavnih aduta ovog popularnog turističkog mesta, gde  ušće jeste na 465 metara nadmorske visine, a najviši izvor na 1150 metara nadmorske visine.

Upravo na ovom mestu nalazi se bigar sa najvećim visinskim rasponom u Srbiji od 270 metara, on je postao od izvorskih sedimenata sa gornjeg toka reke i pružaju se vrela koja su najviše postavljena (Podstijenje na 1120m) sve do vodopada na 850 metara nadmorske visine. Naslage bigra čine sedam kaskada. Najpopularniji među brojnim vodopadima je „Veliki vodopad “, koji ima visinu od 20 metara.

SLAPOVI SOPOTNICE: Luka Stojković

Seoski turizam u ovom kraju veoma je razvijen jer samo selo raspolaže velikim smeštajnim kapacitetom “u domaćoj radinosti”. Odlična domaća hrana i popularna “kruškovača” svake godine u ovaj kraj dovodi sve veći broj onih koji uživaju jednom od turističkih bisera Srbije.

Planinarima je na raspolaganju skoro 55 km staza za pešačenje a mislilo se i na ljubitelje bicikla za koje je ovde uređeno preko 45 km dugih staza. Brojni seminari i ispiti za dobijanje licence planinarskih vodiča organizovano je upravo ovde zbog velike mogućnosti za spremanje i ispitivanje upravo njihovih mogunosti i znanja.

Daljim ulaganjem, povećanjem broja i kvalitetom smeštajnih kapaciteta i turističke ponude od ovog parka prirode očekuje se još puno u budućnosti, mada i danas on važi kao jedan od najtraženijih ali i najvažnijih u zemlji.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x