SSP: Uprava Gerontološkog centra Subotica skriva korupciju i malverzacije

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: LSV
Podelite vest

Predsednik Izvršnog odbora Stranke slobode i pravde (SSP) Laslo Čisar je danas ocenio da uprava Gerontološkog centra Subotica ćutanjem skriva korupciju i malverzacije jer ne daje informacija od javnog značaja o renoviranju svog Doma za odrasla lica.

Subotički odbor SSP-a je povodom renoviranja tog doma 2022. godine tražio kompletnu dokumentaciju o tome sumnjajući u nenamensko trošenje budžetskih sredstava.

Pošto dokumentacija nije data, SSP je tražila pokretanje postupka kod Poverenika za informacije od javnog značaja. Taj postupak je sproveden, kao i još dva ali nisu dobili tražena dokumenta.

“U sva tri postupka utvrđeno je da Gerontološki centar nije postupio po zakonu te je kažnjen sa 30.000 dinara po postupku”, rekao je Čisar novinarima.

SSP je ponovo sredinom januara ove godine tražila tu dokumentaciju i dobila odgovor kojim se traži produženje roka za odgovor sa 15 na 40 dana, zbog, kako je navedeno, “obimnosti dokumentacije”, što je u skladu sa zakonom.

Krajem februara su dobili dopis da taženu dokumentaciju mogu videti na Portalu javnih nabavki, mešutim tamo nisu našli dokumenta koja su tražili, a na ponovljeni zahtev nisu dobili odgovor, kazao je Čisar.

On je ocenio da se stiče utisak da uprava Gerontološkog centra Subotica planira da i ovoga puta plati kaznu zbog neodazivanje po zahtevu.

“Ovakvo kršenje zakona u potpunosti opravdava sumnju da je reč o dubokoj korupciji i malverzaciji, imajući u vidu da Gerontološki centar duguje dobavljačima 94 miliona dinara. Potpuno je jasno da je na delu nenamensko trošenje budžetskih sredstava”, ocenio je Čisar.

On je kao “veoma simptomatično” ocenio to što je prošle godine ta ustanova policji prijavila da joj je obijena arhiva, i to baš onaj deo gde su dokumenta o javnim nabavkama, a potom su naveli da ništa nije nestalo iz arhive, te je SSP ponovo pokrenula postupak kod Poverenika za informacije od javnog značaja.

Čisar je rekao da je Brankica Tešanović “protivpravno imenovana” za direktorku Gerontološkog centra iako nije ispunjavala uslove određene sistematizacijom rada.

On je za protivzakonite radnje optužio bivšeg direktora te ustanove Nenada Ivaniševića, sadašnjeg pokrajinskog sekretara za privredu i turizam.

Ivanišević je sebe “u cilju očuvanja svog rezervnog radnog mesta u Gerontološkom centru Subotica”, ne sačekavši odluku Pokrajinske vlade, krajem oktobra 2020. godine postavio na radno mesto “stručnog saradnika na uslugama smeštaja”, iako je to u suprotnosti s propisima – rekao je Čisar.

Dodao je da je Ivanišević, pošto je izabran za pokrajinskog sekretara, podneo molbu Upravnom odboru Gerontološkog centra Subotica “radi određivanja mirovanja na rezervno radno mesto”.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x