Svrljig spreman za Belmužijadu. Ove godine Nenad Manojlović, Jelena Gerbec, Leksington bend i Slađa Alegro

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: V.M.
Podelite vest

Sedamnaesta po redu privredno-turistička i kulturna manifestacija, „Belmužijada“ održava se tradicionalno prvog vikenda avgusta, 4, 5 i 6. na starom mestu, terenima Sportskog centra „Pastirište“ u Svrljigu. Ove godine publiku će zabavljati Nenad Manojlović, Jelena Gerbec, Leksington bend i Slađa Alegro. Ova svrljiška manifestacija promovisana je danas u Nišu.

Četiri do pet puta više ljudi nego što Svrljig ima stanovnika očekuje se i ove godine na tradicionalnoj manifestaciji ovog kraja. Prema rečima predsednika Opštine Miroslava Markovića sigurno će izvođači i ove godine privući posetioce, ali naravno i tradicionalna svrljiška hrana po kojoj je ovaj kraj prepoznatljiv.

„Spremili smo bogat kulturno umetnički program. Potrudili smo se da svoju organizaciju podignemo na još viši nivo u odnosu na prethodne godine. Pozivamo sve da dođu u Svrljig, jer ko je jednom došao nije se pokajao. Trudićemo se da budemo najbolji mogući domaćini i da im obezbedimo nezaboravan provod“, kazao je Marković.

Foto: V.M.

Za kazanom se iz skupštinske klupe našao i narodni poslanik Milija Miletić. Mešajući belmuž da ne zagori, kazao je da tajnu spremanja ovako ukusnog jela imaju samo Svrljižani i kroz šalu rekao da je ipak za spremanje potrebna jaka muška ruka.

 

„Pozivam sve ljude koji vole da probaju belmuž i da vide lepotu našeg kraja da dođu u Svrljig. Za belmuž mi volimo da kažemo da je „svrljiška vijagra“, a Srbiji treba natalitet“, poručio je Milija Miletić.

Foto: V.M.

Za tri dana Belmužijade u Svrljig dođe oko 60.000 ljudi. Belmužijada je samo inicijalna kapsula koja sa sobom vuče prodaju svih ostalih proizvoda po kojima je Svrljig poznat. Benefite toga osećaju svi u Svrljigu.

„Svrljig se upiao na karti Srbije po dobroj hrani po dobrim ljudima, iskoristili smo taj brend i u turističke svrhe kako bi promovisali i selo Niševac, stari grad Svrljig, sve pećine i sve ostalo što Svrljig ima da ponudi. Tu su i narodne igre, običaji, pastirske igre, narodna nošnja i sve ono što je lepo i tradicionalno, a što smo pomalo zaboravili. Belmužijada je pravo mesto da se toga podsetimo“, kazao je predsednik opštine.

Pored takmičenja u pripremanju belmuža, na programu su i nadmetanje u pastirskom višeboju, pripremi tradicionalnih jela, izboru najlepše pastirice i pastira, a na centralnom terenu naći će se i mnogobrojni izložbeno-prodajni štandovi.

Organizator manifestacije je „Centar za turizam, kulturu i sport“, a pokrovitelji Opština Svrljig.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x