Tadić: Vučić na sednici parlamenta iznosio kontradiktornosti, opozicija nije primetila

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Boris Tadić, Foto: www.sds-org.rs/
Podelite vest

Bivši predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas da mu je žao što opozicija na posebnoj sednici Skupštine Srbije nije primetila da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić iznosio kontradiktornosti, posebno oko svojevremenog pitanja o samoproglašenoj nezavisnosti Kosova koje je Srbija uputila Međunarodnom sudu pravde.

Tadić je za TV Nova S rekao da je Vučić na sednici ocenio da je “svakome ko nešto zna o politici, bilo jasno da će Međunarodni sud pravde glasati prema političkim interesima zemalja koje stoje iza određenih predstavnika u tom sudu”, dok sa druge strane Vučić “godinama sprovodi kampanju protiv takozvanog loše postavljenog pitanje bivše vlasti”.

“Ako sudije glasaju ne po pravu i pravdi, nego po političkim interesima svojih zemalja, onda je nebitno kakvo je pitanje bilo”, kazao je Tadić.

Za pitanje “Da li je jednostrano proglašenje nezavisnosti od strane privremenih institucija samouprave na Kosovu u skladu sa međunarodnim pravom” upućeno Međunarodnom sudu, Tadić kaže da je to “igra reči” koja je sudu omogućila da nađe specifičnu poziciju i da svim zemljama članicama UN omogućila da imaju sopstvenu politiku po pitanju Kosova.

“One zemlje koje su želele da tumače tu odluku suda, što je u stvari bilo izbegavanje odgovora na naše pitanje, su rekle – to je potvrda da je nezavisnost Kosova. Sad su se uhvatili za glavu kada je (predsednik Rusije Vladimir) Putin iskoristio taj njihov argument na primeru Krima i Donbasa i sada oni ne znaju šta da rade”, istakao je Tadić.

Po njegovim rečima, Vučić je u pravu samo u tome što kaže da zapadne zemlje sad požuruju Srbiju da završi taj slučaj, da Putin ili neko drugi u budućnosti ne bi mogao da ponovo upotrebi taj primer.

“Zapad je napravio katastrofalnu odluku zato što je gurao jednostrano proglašenje nezavisnosti, onda je svojim uticajem Međunarodnom sudu pravde sugerisao da izbegne da da odgovor na to pitanje”, naglasio je on.

Naveo je da je odgovor suda bio “da grupa ljudi koja je proglasila nezavisnost na Kosovu nije bila faktor međunarodnog prava i da u tom smislu nisu prekršili međunarodno pravo”, što je po Tadićevim rečima, “skandalozna odluka”.

Govoreći o samoj sednici o Kosovu i Metohiji, Tadić ističe da je dobro da se konačno debatuje o Kosovu i konačno u parlamentu, navodeći da je “retka debata u vreme naprednjačke vlasti”.

“Da li je bilo konstruktivno? Pa bolje je nego što je bilo ranije, ali nikako dovoljno. Neke stvari su se otkrile, pale su određene političke maske, i vezane za vlast i za opoziciju”, kazao je on.

Istakao je da je na sednici jedino predsednik Nove Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović primetio da je Vučić, optužujući sadašnju opoziciju da je uspostavila nezavisnost na Kosovu, potvrdio da je Kosovo nezavisno, što je po Tadićevim rečima, “protivustavno ponašanje i predsednik to ne sme da radi”.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x