TOS: Nova rekordna godina za srpski turizam, turista više za 13 odsto

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto; Srbija vesti
Podelite vest

Za prvih sedam meseci ove godine, u odnosu na isti period prošle, broj turista u Srbiji povećan je za 13 odsto, a broj noćenja za 16 odsto.

“Ovo će biti nova rekordna godina za srpski turizam”, izjavila je danas direktorka Turističke organizacije Srbije (TOS) Marija Labović.

Ona je na otvaranju 13. po redu “Turističkog foruma Srbije” u Nišu kazala da, kada su u pitanju inostrani turisti, “rastemo” i više od proseka Evrope.

“Prema izveštaju Evropske turističke komisije, za prvih pet meseci ove godine, Srbija je na prvom mestu po rastu noćenja inostranih turista, sa rastom od čak 27 odsto u odnosu na prošlu godinu. Za nama su Bugarska, Crna Gora i Turska”, izjavila je Labović.

Prema njenim rečima Evropa je trenutno na 95 odsto turističkog prometa u odnosu na “predpandemijsku” 2019. godinu.

“Turisti su postali osetljiviji na odnos cene i kvaliteta i to je jedan od razloga povećanog broja turista kod nas”, izjavila je Labović.

Ona je kazala da su od ukupnog broja turista u Srbiji, 49 odsto strani i 51 odsto domaći turisti, dok blizu 60 odsto noćenja ostvaruju domaći turisti.

Pomoćnik ministra turizma Nemanja Radović izjavio je na skupu da je turizam jedna od grana privrede koja u Srbiji najviše napreduje.

“Posebno insistiramo na dovođenju stranih turista. Tražimo način da prebacimo tih 50 odsto”, izjavio je Radović.

Prema njegovim rečima, kada je Niš u pitanju, planira se izgradnja vizitorskog centra u okviru Medijane, kako bi se zaokružila turistička ponuda grada.

Gradska većnica za kulturu Adriana Anastasov je izjavila da je prošla godina bila rekordna za Niš sa oko 150.000 turista i skoro duplim brojem noćenja, a u odnosu na prethodnu godinu ove godine beleži se 30 odsto više turista.

Anastasov je rekla da Niš postiže rekordne rezultate zahvaljujući svom “kulturno-istorijskom nasleđu, kulturnim dešavanjima i podršci koju ima od Vlade Srbije”.

“Gradu je mnogo pomoglo i to što imamo aerdorom sa koga se trenutno leti do 16 destinacija i to što se nalazimo na raskrsnici puteva”, istakla je Anastasov.

Organizator “Turističkog foruma Srbije” je TOS, koji na ovaj način obeleževa 27. septembar, Svetski dan turizma.

Učesnici skupa, zaposleni u lokalnim turističkim organizacijama, tokom tri dana trajanja foruma imaće priliku da se upoznaju sa savremenim trendovima u predstavljanju i promociji turističke ponude Srbije.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x