Trajković: Vučićeva politika prema Kosovu biće krunisana veleizdajom nacionalnih interesa

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Pixabay
Podelite vest

Predsednik Srpskog nacionalnog foruma Momčilo Trajković izjavio je danas da će desetogodišnja politika Aleksandra Vučića prema Kosovu i Metohiji biti, kako je rekao, krunisana veleizdajom nacionalnih interesa.

Trajković je u intervjuu agenciji Beta kazao da će najavljenim priznanjem kosovskih dokumenata, Beograd i de fakto i de jure priznati nezavisnost Kosova.

“Aleksandar Vučić je, protivustavno i ne konsultujući se ni sa jednom državnom ili nacionalnom institucijom, u proteklih deset godina predao Prištini sve elemente srpske državnosti na Kosovu. Sada, kada bude priznao i dokumenta tzv. Republike Kosova, on će i de fakto i de jure priznati nezavisnost Kosova i to će biti završni čin veleizdaje srpskih nacionalnih interesa”, rekao je Trajković.

Komentarišući to što predsednik Vučić ističe da nikada neće potpisati nezavisnost i podržati članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama (UN), Trajković je kazao da o Kosovu u UN odlučuju Kina i Rusija, a ne Srbija.

“Vučić manipuliše narodom govoreći da neće podržati članstvo Kosova u UN-u jer zna da to ne dozvoljavaju Kina i Rusija”, objasnio je on.

Predsednik Srbije se, dodao je Trajković, s Briselskim i Ohridskim sporazumom obavezao da neće ometati prijem Kosova u međunarodne organizacije.

Zbog Vučićevih odluka, smatra on, promeniće stavove i pet zemalja Evropske unije koje u ovom trenutku ne priznaju nezavisnost Kosova.

“On neće potpisati kosovsku nezavisnost, ali priznaće je. Prijemu Kosova u UN protive se, za sada, Kina i Rusija, međutim Vučić ne spominje članstvo Kosova u Unesku. Ako Kosovo bude primljeno u Unesko, čemu se Vučić očigledno ne protivi, svi manastiri Srpske pravoslavne crkve dobiće status kulturnog nasleđa tzv. Republike Kosova, a Srbija više neće imati uticaja na zaštiti i očuvanju najznačajnijih srpskih kulturnih i istorijskih hramova”, rekao je on.

Na pitanje kakve će Vučićeva politika ostaviti posledice po srpski narod koji živi na Kosovu i Metohiji, Trajković je kazao da iseljavanje traje već godinama i da Srpska lista sprovodi albanizaciju srpskih opština južno od Ibra.

“Veći deo novca koji se za Kosovo izdvaja iz budžeta Republike Srbije, a to je oko 900 miliona evra na godišnjem nivou, završava kod članova Srpske liste koji primaju po nekoliko plata i tim novcem kupuju imovinu u centralnoj Srbiji. Većini Srba koji ne podržavaju Vučićevu politiku, ugrožena je egzistencija i trpe pritiske kako od Srpske liste, tako i od prištinski vlasti koje predvodi militantni premijer Aljbin Kurti”, ocenio je Trajković.

Kazao je da se u poslednjih deset godina s Kosova iselilo oko 40.000 Srba, a da povratak gotovo i nije zabeležen.

“Srpska lista sprovodi albanizaciju srpskih opština u centralnom Kosovu. Srpska lista je dozvolila da srpske opštine, koje je čak i Marti Ahtisari ustavnim rešenjima zaštitio od albanskog uticaja, sve više naseljavaju Albanci i one samim tim postaju sve manje srpske. U Klokotu, Štrpcu, Gračanici i Novom Brdu ubrzano se povećava broj albanskog stanovništva”, rekao je Trajković.

Upitan od kakvog će značaja po srpski narod biti formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO), Trajković je kazao da će ta zajednica, ako bude formirana, biti pod kontrolom tzv. nezavisnog Kosova.

“Kada bude formirana ZSO u okviru kosovskog sistema, to će biti definitivan kraj države Srbije na Kosovu i Metohiji. Srbiji će biti dozvoljeno da finansira samo zdravstvo i obrazovanje u srpskim sredinama, a zbog procesa albanizacije desiće se da ZSO čine samo opštine na severu Kosova”, smatra on.

Na pitanje kako bi promena vlasti u Srbiji na izborima 17. decembra uticala na rešavanje kosovskog pitanja, Trajković je kazao da ni opozicija nema strategiju za Kosovo.

“Nažalost, ni opozicija nema strategiju za Kosovo, ali bismo s normalnom vlašću u Beogradu svakako imali veće šanse da ostvarimo nacionalne interese na Kosovu. Ova ekipa na čelu s Vučićem je ucenjena, jer je svojevremeo i dovedena na vlast da bi izvršila predaju Kosova. To je i razlog zbog čega demokratska Evropa podržava autoritarnu vlast u Beogradu”, ocenio je Trajković.

Upitan da oceni odnos prištinskih vlasti prema srpskoj zajednici, Trajković je rekao da je “Beograd prepustio Srbe militantnoj Kurtijevoj vlasti”.

“Kurtijeva vlada niti želi niti ima demokratskog kapaciteta da reši probleme na Kosovu. Na severu Kosova Kurti uspostavlja militantnu vlast bez Srba, što mu je omogućila pogrešna politika Aleksandra Vučića i Srpske liste”, naglasio je on.

Komentarišući odnos Beograda prema Kosovu i Metohiji u poslednjih nekoliko decenija, Trajković je rekao da se “efekat” svake vlasti može oceniti kao izdaja.

“Upravo završavam knjugu koja se zove ‘Kosovo sumrak srpske politike – ko je izdao’. Komunistička politika posle Drugog svetskog rata nije mogla, niti je želela da rešava srpsko nacionalno pitanje. Miloševićeva (Slobodan) politika je bila pogrešna i završila je u izdaji. A politika Aleksandra Vučića je klasičan primer veleizdaje nacionalnih i državnih interesa”, zaključio je Trajković.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x