Festival je počeo 21. novembra, a biće završen prazničnim nastupom Nataše Veljković na Kolarcu 28. decembra.

U Etnografskom muzeju dva koncerta u sklopu festivala BUNT

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Facebook BUNT
Podelite vest

Dva koncerta devetog festivala Beogradske Umetničke Nove Teritorije – BUNT koja će biti održana u nedelju u Etnografskom muzeju, biće posvećena delima srpskih kompozitora, saopštili su organizatori.

Veče Novosadskih umetnika, kako je ovaj celovečernji program naslovljen, biće ispunjeno nastupima dva renomirana novosadska ansambla. Koncert gudačkog kvarteta TAJJ u sastavu Aleksandra Krčmar Ćulibrk (violina), Jovanka Mazalica (violina), Jelena Filipović (viola) i Timea Kalmar (violončelo), počinje u 19 časova.

TAJJ će izvesti retrospektivni program, tri kvarteta kompozitorke Ivane Stefanović nastala u različitim periodima njenog rada: kvartet br.1, kvartet br. 2 “Harmonije” i kvartet br. 3 “Play Strindberg”.

U nastavku večeri, od 20.30, nastupiće Novosadski duvački kvintet u sastavu Ksenija Mijatović Korom (flauta), Veronika Antunović Marić (oboa), Kristijan Boroš (klarinet), Goran Marinković (fagot) i Mirko Marić (horna).

Na njihovom repertoaru su dela srpskih kompozitora različitih generacija pisanih za duvački kvintet i to – mladog umetnika Davida Mastikose “Think of…”, Duvački kvintet Rudolfa Bručija, kompozicije Dorotee Vejnović “The Glass Train”, Ivane Vojnović “Flow”, Erno Kiralya Burleska, Petra Konjovića Svita “San letnje noći” kao i kompoziciju “Iza senke” Berislava Popovića.

Ovakvi programi, insistiranje na nedovoljno prisutnom savremenom srpskom stvaralaštvu kao i na gostovanju kamernih ansambala i solista iz drugih sredina, predstavlja jedno od važnih okosnica festivala BUNT i deo su njegove celokupne ideje i misije, naveli su organizatori.

Ovogodišnje izdanje BUNT-a posvećeno je delima srpskih kompozitora, mladim izvodjačima, neuobičajenim koncertnim programima i inkluzivnom učešću osoba sa posebnim potrebama, saopštili su ranije organizatori.

Kulturna dešavanja organizovana su na Kolarcu, u Legatu Josipa Slavenskog, dvorani AKUD “Lola” i u Etnografskom muzeju.

Festival je počeo 21. novembra, a biće završen prazničnim nastupom Nataše Veljković na Kolarcu 28. decembra.

U sklopu programa, 16. decembra biće predstavljena knjiga “Život bez kompromisa za umetnost i mir – Jelena Šantić, eseji, zapisi, komentari”, a 26. decembra biće održan koncert kao omaž preminulom glumcu Damjanu Dikliću, ljubitelju klasične muzike.

U tradicionalnom manifestu, BUNT 9.0 podvlači da su ključne reči i dalje visoka umetnost, kreativnost, odgovornost prema muzici, odgovornost prema profesiji i znanju, talentovani mladi na putu umetnosti, savremeno stvaralaštvo, spas razuma, prilagodjavanje tehnologiji “ali ne i amoralu, nepristajanje na survavanja društva i gubljenje pojma o svim vrednostima”.

“Zato vrednost stavljamo u prvi plan i po svaku cenu, i zato je sve teže u tome i opstati i uspeti. Ostajemo dosledni i idemo dalje svojim putem. Podjite sa nama”, zaključuje se u tekstu u kojem se poziva i na vakcinaciju protiv korona virusa.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x