U niškom Univerzitetskom kliničkom centru otvorene dve nove angio sale

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Klinički centar Niš; Foto: V.Milićević
Podelite vest

Na Klinici za kardiovaskularne bolesti u Nišu danas su otvorene dve nove angio sale u čije je opremanje uloženo oko 160 miliona dinara.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je na otvaranju da je reč o “najmodernijim i nasavremenijim angio salama u regionu i šire”.

“Prednosti ovih sala je i 40 odsto manje zračenja i za lekare i za pacijente. Ovi aparati daju mogućnost ne samo da se uradi intervencija bezbednije, već i da iskontrolišu i da provere, da ne dodje do toga da pacijent mora na operaciju i da mu se otvara grudni koš gde su rizici mnogo veći”, kazao je Lončar.

On je kazao da se nakon izgradnje novog Kliničkog centra u Nišu nije stalo sa opremanjem te zdravstvene ustanove.

“Zahvaljujući Ministarstvu zdravlja Univerzitetski klinički centar je već dobio nekoliko premium ultrazvučnih aparata, a očekuju se skeneri, magneti i premium rentgen aparati”, istakao je Lončar.

Prema njegovim rečima, trenutno u Srbiji postoje samo dva pet skenera i to u Beogradu i Sremskoj Kamenici, ali će ih, dodao je, dobiti i Niš kao i Kragujevac.

Direktor Univerzitetskog kliničkog centra u Nišu Zoran Perišić rekao je da su nove angio sale od izuzetnog značaja za lečenje pacijenata sa kardiovaskularnim problemima.

Podestio je da je najveća smrtnost u Srbiji i dalje od kardiovaskularnih bolesti.

“Sa salama i sa opremom koju imamo mi smo obezbedili da ceo region, a reč je o oko 2,5 miliona ljudi, možemo da zbrinemo strogo na vreme. U UKC Niš se godišnje u angio salama uradi oko 4.500 procedura”, kazao je Perišić.

Angiosale su, podsetio je, posebni prostori koji lekarima omogućava ugradnju pejsmejkera, procedure koronarografije i rešavanje akutnih infarkta miokarda.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x