U Pirotu sa građanima sklopljeno 100 ugovora za subvencije energetske sanacije

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Srbija Vesti
Podelite vest

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović je u Pirotu uručila ugovore za prvih 100 građana koji su na ovogodišnjem javnom pozivu dobili subvencije za povećanje energetske efikasnosti u svojim domaćinstvima, saopštilo je to Ministarstvo.

Tokom posete Pirotskom okrugu, ona je obišla i radove na rekonstrukciji niskonaponske mreže u selu Dolac kod Bele Palanke i razgovarala sa predsednikom Privremenog organa Pirota, Vladanom Vasićem o ulaganjima u energetsku efikasnost u tom gradu

“Naš cilj su manji računi i čistiji vazduh za sve građane. Oko 300 građana Pirota dobiće subvencije za energetsku efikasnost na ovom javnom pozivu. Izašli smo u susret zahtevu Grada za većim subvencijama i zajedno smo obezbedili dodatnih 10 miliona dinara, čime je ukupna vrednost projekta za domaćinstva povećana na blizu 80 miliona dinara, uključujući i ulaganja samih građana”, rekla je Đedović Handanović.

Podsetila je da Grad Pirot učestvuje i u projektu “Energetska sanacija stambenih, višeporodičnih zgrada, priključenih na sistem daljinskog grejanja”, koji je namenjen stanarima stambenih zgrada u 16 jedinica lokalne samouprave, sa ciljem da omogući da se smanji potrošnja energije i pređe na naplatu po utrošku.

“U Pirotu se već prijavilo šest zgrada, polovina investicije pokrivena je  bespovratnim sredstvima, a građani će platiti 50 odsto, kroz račun za grejanje koji će biti na sličan nivou kao i do sada”, rekla je Đedović Handanović.

Dodala je da je do sada priliku da smanji potrošnju u svojim domovima imalo oko 20.000 domaćinstava u šta je uloženo 2,7 milijardi dinara. U narednih pet godina, obezbeđeno je, kako je rekla, oko 50 miliona evra, a cilj je da tim projektom bude obuhvaćeno još oko 50.000 građana.

Tokom posete Pirotu, Đedović Handanović je obišla i radove na energetskoj sanaciji Doma kulture, koji se takođe finansiraju iz projekta koji Ministarstvo realizuje zajedno sa lokalnim samoupravama, a čija je ukupna vrednost 16,6 miliona dinara.

Obilazeći radove na rekonstrukciji niskonaponske mreže u selu Dolac, ona je rekla da u celoj Srbiji Elektrodistribucija Srbije ulaže oko 70 miliona evra u rekonstrukciju niskonaponske mreže i zamenu transformatora, što je najveće ulaganje u ovaj segemnt distributivne mreže u poslednjih 50 godina.

“Samo u Pirotu i Beloj Palanci uloženo je ukupno 260 miliona dinara u rekonstrukciju niskonaponske mreže, odnosno u zamenu drvenih stubova betonskim i zamenu vodova i 10 transformatora”, rekla je Đedović Handanović.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x