Učenica iz Niša samo na korak do naučne olimpijade u Bangkoku

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Ema Stefanović sa nastavnicom Vesnom Grozdanović
Podelite vest

Ema Stefanović, učenica osmog razreda OŠ „Učitelj Tasa“, osvojila je treće mesto na 15. srpskoj Olimpijadi iz fizike za osnovce i plasman na izborno takmičenje za svetsku olimpijadu koja se ove godine održava u Bangkoku. Ema je učešće na srpskoj olimpijadi obezbedila plasmanom na Republičkom takmičenju iz fizike, gde je osvojila prvo mesto.

Osim Eme, na 15. srpskoj olimpijadi iz fizike učestvovale su i Elena Dimitrijević, učenica VIII razreda odeljenja za talentovanu decu Gimnazije „Svetozar Marković“. Ona je osvojila pohvalu i takođe plasman na izborno takmičenje. Ljubica Petrović iz OŠ „Dositej Obradović“ i Ljubica Stanković iz OŠ „Desanka Maksimović“ iz Čokota su ostvarile zavidan rezultat.

Ivan Stefanović, Emin otac, kaže da osim zavidnih rezultata koje postiže u fizici, Ema ima i dobre plasmane u matematici. Dodaje da ne može da objasni odakle ljubav prema prirodnim naukama.

„Trud, rad i talenat, eto to mogu da vam kažem“, iskren je Emin otac govoreći o velikom uspehu svoje ćerke.

Nastavnica fizike i mentor mladoj fizičarki, Vesna Grozdanović, rekla je da je ponosna na svoju učenicu i objasnila da bi ona trebalo na izbornom takmičenju da bude među prvih šest kako bi ostvarila svoj san i učestvovala na prestižnom takmičenju znanja iz fizike u svetu.

„Kada imate dete koje razume fiziku i koje voli da radi, većeg zadovoljstva za nastavnika nema. Meni je kraj karijere, idem sledeće godine u penziju, tako da mi je najlepši poklon što je Ema od šestog razreda do danas bila odlična na svim takmičenjima, a naravno što se kao prva u Republici plasirala na srpsku olimpijadu, a onda i na izborno takmičenje za svetsku“, istakla je nastavnica fizike.

Ona je objasnila da takmičenje nije bilo ni malo lako. Najbolji fizičari Srbije radili su prvog dana teorijske zadatke, a onda su najbolji od njih dobili priliku da se takmiče u izradi eksperimentalnih zadataka.

Poslednje kvalifikacije, koje će se održati oktobra meseca ostvarilo je njih 12

Svi oni će tokom leta imati ozbiljne pripreme koji će se delom sprovoditi u Beogradu, sa profesorima srednjih škola, na specijalizovanim visokoškolskim ustanovama.

„Ja sa Emom radim po programu za darovitu i izuzetno sposobnu decu IOP 3. Gradivo za osmi razred koje se radi u školi na redovnim časovima nije ni približno gradivu koje je potrebno za takmičenje. Ona je morala zadatke da vežba i iz srednjoškolskih zbirki i to onih za matematičku Gimnaziju i iz univerzitetskih zbirki. Veliki rad stoji iza ovog uspeha, naročito njen“, kazala je Grozdanović.

Nastavnica fizike OŠ „Učitelj Tasa“ kaže da je pre 12 godina imala takođe izuzetnu učenicu sa kojom je išla na svetsku olimpijadu u Azerbejdžan, a nada se da će to biti i ove godine.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x