Vranje: 17. Međunarodni festival dokumentarnog filma “Dokument 2021”

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Promo plakat Festival "Dokument 2021"
Podelite vest

U sali pozorišta “Bora Stanković” u Vranju se od 22. do 24. decembra održava 17. međunarodni festival dokumentarnog filma “Dokument 2021”, najavili su organizatori. Za tri dana biće prikazano deset dokumentarnih filmova iz  Češke, Slovenije, Hrvatske, BIH, Crne Gore i Srbije. Na Velikoj sceni pozorišta u četvrtak od 18 sati biće prikazan i film “Glumčina” u produkciji City Marketing Centra iz Niša.

Svečano otvaranje festivala “Dokument 2021” zakazano je za sredu, 22. decembra u 18 sati na Velikoj sceni pozorišta “Bora Stanković”, nakon čega slede projekcije filmova “Plava grobnica”, “Sedam hiljada duša” i “Ljuti (any) ca”.

Plava granica, režija: Ivan Milosavljević (Srbija / Slovenija) 2020, 20 min.

Čovek sa granice proveo je ceo svoj život tražeći najveću ribu koju plavi Dunav krije. Godinama unazad, svakodnevno, u sam osvit zore stari ribar bućkom pokušava da namami ovog rečnog džina. Dva vršnjaka – jedan na površini vode, drugi prikriven u dubinama moćne reke, čekaju da se napokon susretnu.

 

Sedam hiljada duša, režija: Sanjin Mirić (Češka) 2020, 59 min.

Sedam hiljada duša je dokumentarno-igrani film o stradanju srpskih i ruskih vojnika i interniranih civila u austro-ugarskim logorima Jindrihovice i Broumov, na teritoriji današnje Češke Republike. Logori su imali oko 500 objekata, u kojima je boravilo oko 60 000 ratnih zarobljenika. Izuzetno teški uslovi života i rada, nedostatak hrane, obuće i odeće, hladnoća i zarazne bolesti, rezultirali su činjenicom da se 7100 Srba nikada nije vratilo u svoju domovinu. Deo filma čine i sećanja vojnika koji su preživeli, a koje je 1919. godine zabeležio holandski novinar Anri Aber. U filmu govore i potomci ratnika iz Srbije. U Jindrihovicama se danas nalazi mauzolej, u kome se čuvaju posmrtni ostaci žrtava tih logora – 7100 srpskih i 189 ruskih. To je, po veličini, drugo najveće srpsko groblje na svetu.

 

Ljuti (any) ca, režija: Gradimir Nikolić (Srbija) 2021, 20 min.

Ljutica Bogdan jeste junak iz narodnih pesama,ali danas postoji mlad momak sa tim imenom koji u današnjem brzom instant vremenu zna mnoge stvari koje nisu tipične za današnju omladinu. Budući da živimo u veku društvenih mreža u kome se ništa nije desilo, a da nije objavljeno, Ljutica Bogdan, ovdašnji, odlučio je da u svoje slobodno vreme kuva, priprema hranu i sve to plasira svojoj publici. U filmu ” Ljuti (amy) ca “, se prikazuje svakodnevica mladića koji želi da predstavi svoje umeće I ako nije profesionalac on to radi savršeno i sa puno umeća. Motivišu ga pratioci na društvenim mrežama, ali i mnogo njih koji su nakon degustacije njegovih specijaliteta bili oduševljeni. Ovo je jedan njegov dan!

Sledećeg dana festivala, u četvrtak 23. decembra od 18 sati biće prikazana takođe četiri ostvarenja; “Glumčina”, “Kontrafaza” , “Pokajnik u pokušaju” i  “Skadarsko jezero”.

Glumčina, režija: Vladimir Ristić (Srbija) 2021, 63 min.

Dokumentarni film o glumcu Zoranu Radmiloviću je rađen po motivima knjige “Čarobnjak Radmilović” Milana Cacija Mihailovića i ima jednu liniju koja prati Cacijeva svedočanstva na nivou biografskih podataka, zanimljivosti, anegdota i nekih dosad neobjavljenih priča. Sadrži i svedočanstva ljudi koji su godinama sarađivali sa Zoranom u pozorištu i na filmu. Veliki oslonac je arhivski materijal, ogromna građa koja je ostala iza Zorana i koja predstavlja riznicu kulturne baštine Srbije. Producent filma je Oliver Paunović.

 

Kontrafaza, režija: Igor Toholj (Srbija) 2021, 19 min.

Zgrade, kao i ljudi, mogu da izgube svoj identitet ili da poprime novi. Mogu da budu u neskladu sa svojom namenom. Stanari zgrada koji izgube unutrašnju ravnotežu su, poput zvučnih talasa u kontrafazi. U oba slučaja integritet se neumitno poništava. Skokom sa visine, nakon koga sledi pad, oni svode svoj život na sadašnji trenutak u kome je njihova narušena unutrašnjost konačno izložena neposrednoj okolini.

Pokajnik u pokušaju, režija: Žikica Jovanović (Srbija) 2021, 14 min.

Ovo je priča o čoveku koji je zbog loših životnih odluka postao invalid. On nije odustao, već je pronašao spas u veri i crkvi u svom gradu. Crkva Svetog Prokopija se nalazi u današnjem Prokuplju, gradu nazvanom po njenom hramovnom svecu, Svetom Prokopiju. Ona predstavlja, posle Petrove crkve, najstariju sačuvanu crkvu na tlu današnje Srbije. U njoj se čuvaju mošti Svetog Prokopija i delovi moštiju Svetog Đorđa.

 

Skadarsko jezero, režija: Mateja Raičković (Crna Gora) 2021, 4 min.

Kroz ličnu priču lokalca upoznajemo se sa lepotom regiona Skadarskog jezera, kao i sa problemima sa kojima se region suočava. Tera nas da preispitamo svoj odnos sa prirodom.

Poslednjeg dana festivala na Velikoj sceni vranjanskog poyorišta biće prikazana tri filma; “Obično čudo – Stublaja”, “Nije važno odakle sam” i “Erik”.

Obično čudo – Stublaja, režija: Branko Lazić (Bosna I Hercegovina) 2020, 19 min.

Dokumentarni zapis o močvari Stublaja, jedinoj “preživeloj” iz celog nekadašnjeg prirodnog rezervata Baradača. Močvare Stublaja i Bardača su bile proglašene ramsarskim područjem , najvećim prirodnim rezervatom ptica selica u Bosni i Hercegovini, nakon privatizacije je isušeno i pretvoreno u poljoprivredno dobro. Danas je ostao samo mali deo ovog predivnog čuda prirode.

Nije važno odakle sam, režija: Nebojša Ilić – Ilke (Srbija) 2020, 12 min.

Učesnici devetog Balkan Relija, na putu dugom pet hiljada kilometara, od severozapada do jugoistoka Balkana, obilaze balkanske države i njihove lepe regije. Na tom putovanju sklapaju prijateljstva koja ostaju zauvek. Tradicionalni deo te rute je I Vlasotince, jer onaj ko jednom dođe, zauvek zavoli ovaj grad.

Erik, režija: Danilo – Lola Ilić (Hrvatska) 2020, 78 min.

Uprkos svim poteškoćama koje je život stavio pred njega, za Erika ništa nije nemoguće – komponuje, peva, nastupa… Njegove pesme su osvojile brojne nagrade, a snaga i vedrina njegovog duha su očaravajuće.

 

Ulaz na sve projekcije je slobodan, a festival  “Dokument 2021” održava se pod pokroviteljstvom Grada Vranja, u organizaciji udruženja “Dokument 06” i pozorišta “Bora Stanković”,

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x