Vučić o platama, izvozu oružja, Narodnom pokretu, opoziciji i sankcijama Rusiji

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: BetaPhoto/Miloš Miškov
Podelite vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio da će do kraja godine “plate da rastu veoma značajno”, kao i da “kako godina ide dobro stojimo, a prihodi se povećavaju”. Rekao je da je država prilikom izvoza oružja i municije poštovala sve međunarodne prpise, ali da izvezena municija uprkos tome može da se pojavi negde gde se ratuje.

On je za televiziju Hepi rekao da je u Srbiji “ostala mantra” da se radi za 250 evra mesečno, ali da “niko više ne prima (samo) 250 evra”.

On je rekao da je minimala plata od 370 evra, a to prima manje od 350.000 radnika, dok “svi ostali primaju mnogo više”. Kazao je da je u decembru prošle godine prosečna plata u Srbiji bila 718 evra. Istakao je i da će rasti penzije, i da očekuje da će prosečna penzija 2025. godine biti 250 evra, uključujući i poljoprivredne penzije.

———————————————–

Povodom navoda da je najmanje 3.500 raketa prozvedenih u srpskoj fabrici “Krušik”, bilo u vojnim arsenalima Ukrajine, Vučić je za televiziju Hepi rekao da je reč o “partiji municije koja je završila u Turskoj”.

“Kakvu god municiju da izvezete bilo gde, pojaviće se negde gde se ratuje, u Siriji, u Maliju, na nekoj od strana. Mi smo sve svetske zakone poštovali, ništa nismo pogazili. Krajnji korisnik, naravno, nije bila ni Rusija ni Ukrajina”, kazao je Vučić.

Naveo je da municija koja se izvozi u Azerbejdžan ili u neku arapsku zemlju može da završi u Rusiji, a u Ukrajini ona koja se izvozi u Španiju ili SAD.

“U Tursku ako izvozite, može da završi i kod Rusa i kod Ukrajinaca. Trgovci postoje razni”, dodao je Vučić.

On je rekao da Srbija “proizvodi oružje i oruđe i municiju, a ne štikle za cipele”, i ponovo negirao da je država pogazila bilo koji međunarodni propis.

“Mi moramo da živimo, moramo da prehranimo ljude i u Valjevu i u Čačku, i u Lučanima i u Užicu, u Trsteniku, Kragujevcu, Bariču. Naša ekonomija mora da napreduje”, kazao je Vučić, navdeći mesta gde su fabrike odbrambene industrije.

Ruski portal “mash.ru” objavio je 27. februara da je ukrajinskoj vojsci isporučeno 3.500 raketa “M21 GRAD” od 122 milimetara srpske kompanije “Krušik”, koje Kijev koristi u napadima na ruske položaje. Po navodima tog portala, rakete je od “Krušika” naručila kanadska firma “JNJ Export Import”, a sanduci su avionom odneti iz Srbije u Tursku, odatle u Slovačku, pa u Ukrajinu.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je 2. marta da je Moskva tražila od Beograda zvaničan stav o informacijama da je Ukrajini isporučeno srpsko oružje. Zaharova je kazala da te informacije “izazivaju najdublju zabrinutost” Moskve, navodeći da je to “isuviše ozbiljno pitanje”, i sa stanovišta rusko-srpskih odnosa, i da Kremlj “pažljivo prati tu priču”.


Formiranjem velikog Narodnog pokreta  Vučić ne želi da ukine Srpsku naprednu stranku (SNS), čiji je takođe predsednik.

On je rekao da ide u formiranje Narodnog pokreta “koji bi bio vanstranački” i koji bi okupljao intelektualce koji “žele pristojnu Srbiju”.

“Idemo do maja do skupštine stranke (SNS), da se i najveća stranka u Srbiji saglasi, ako želi da se saglasi sa tim”, najavio je Vučić.

On je rekao da su intelektualci koji su “prava elita”, u isto vreme za “normalnu, pristojnu, racionalnu, uspešnu Srbiju”.

“To je jedan od ciljeva. To ćemo pokušati da napravimo, to je moja ideja. Da li ćemo uspeti ili ne videćemo. Mi tek prihvatamo ideje ljudi, tek razgovaramo o tome”, rekao je Vučić.

Dodao je da “nikada neće da napusti” Srbiju navodeći “ova zemlja je meni sve”.


Vučić je ocenio da bi “narod crkavao od gladi” kada bi neko od lidera desničarske opozicije koji ga kritikuju zbog prihvatanja sporazuma u Briselu, došao na vlast i na “manje od tri dana”.

“Samo tako neodgovorni tipovi koji gledaju kako da sruše svoju zemlju u nekom trenutku. Ne moraju da brinu, neće se desiti nikakve epohalne stvari, ali moramo da na ozbiljan i racionalan način pristupimo pomirenju s Albancima, ali nisam preterani optimista znajući ko je sa druge strane”, kazao je Vučić.

Vučić je rekao da mu “ne pada na pamet da potpisuje kapitulaciju Srbije”, kao i da je u razgovorima sa svim liderima zapadnih zemalja “nedvosmisleno stavio do znanja da se Srbija nije saglasila i neće ćutati o pitanju ulaska Kosova u Ujedinjene nacije, niti će ga priznati”.


 Izjavio je i da ne može da se “zakune” da Beograd neće uvoditi sankcije Rusiji, ali da do sada to nije učinio zahvaljujući čvrstini srpske pozicije prema rusko-ukrajinskom sukobu.

Vučić je za televiziju Hepi rekao da Srbija duže od godinu dana “uspeva da istraje” u stavu da poštuje međunarodno javno pravo, Povelju UN i teritorijalni integritet Ukrajine, ali i da ne uvodi sankcije Rusiji zbog  svog iskustva iz 1990-ih.

“Ne zaklinjem se u cvet i u med – kako bi se u onoj pesmici reklo, da mi nešto nećemo da uradimo, niti mogu da se zaklinjem jer bi to bilo neodgovorno. Ali čvrstina naše pozicije je takva da do sada to nismo morali da učinimo”, kazao je Vučić.

Dodao je da je Srbija “zbog svega što se dešavalo 1990-ih zauzela stav koji je racionalan, ozbiljan i težak za čuvanje”, ali da za sada uspeva da ga sačuva.

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x