Vučić: U narednih šest godina u energetsku infrastrukturu uložiće se 12 milijardi evra

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Aleksandar Vučić
Foto: Beta Video printscreen
Podelite vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da će se u narednih šest godina u energetsku infrastrukturu u zemlji uložiti 12 milijardi evra čime će se uvećati investicioni program “Srbija 2025”.

“U narednih šest godina u infrastrukturu energetike uložiće se 12 milijardi evra jer energija čini krvotok sistema”, rekao je Vučić u obraćanju gradjanima, u Palti Srbija.

Dodao je da gas i struja neće skoro poskupeti, a ako i poskupe da će to biti u razumnim okvirima i neće predstavljati udar na standard. Te cene se, kako je rekao, subvencionišu iz budžeta.

Istakao je da će Srbija morati da diversifikuje snabdevanje naftom i da se sa madjarskim premijerom Viktorom Orbanom već razgovaralo o priključenju na njihov naftovod kako bi se obezbedio još jedan pravac, osim Jadranskim naftovodom za snabdevanje, i kako bi mogla da se bira niža tranzitna taksa. Najavio je i plan za izgradnju naftovoda kroz Severnu Makedoniju, do Drača u Albaniji.

Vučić je rekao da su obezbedjene rezerve dizela za 75 dana i benzina za 59 dana i da se planira izgradnja novog skladišta nafte i da postoje dve ponude, britanska i ponuda konzorcijuma domaćih kompanija.

Dodao je da su rezerve gasa najveće u istoriji i da ga ima dovoljno za dva meseca da se ne uveze ni kubni metar.

Električna energija se, kako je rekao, ne uvozi deset dana jer je “stabilizovan sistem”. Plan je, prema njegovim rečima, da se izgradi više gasnih interkonektora sa susednim zemljama.

On je rekao da je sa Orbanom razgovarao da Srbija postane suvlasnik u nuklernim elektanama Paks 1 i Paks 2 i da bi se to platilo novcem ili valorizovalo suvlasništvom u nekoj srpskoj kompaniji.

Najavio je da će se graditi nove hidroelektrane i povećati proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora (OIE), a da će ta struja morati prvo da se proda na domaćem tržištu, a višak, ako ga ima, izveze.

Vučić je rekao i da se razmišlja da se proizvodjačima struje iz OIE koji su u poslednjih godinu dana zaradili ogroman profit uvede ekstraporez i da to planiraju i neke zemlje EU.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x