Vučić uoči primene odluke Prištine o preregistraciji vozila zamolio Albance da se urazume

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Ilustracija foto: Vlada Republike Srbije
Podelite vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zamolio je danas Albance sa Kosova kao i velike zemlje koje su priznale Kosovo da sačuvaju mir, i uoči primene odluke Prištine o preregistraciji automobila sa srpskim tablicama poručio da će ako počne maltretiranje Srba na Kosovu Srbija pobediti.

“Mogu danas da zamolim Albance da se urazume i Srbe da ne nasedaju i ne učine ništa što dovodi do sukoba. Molim i predstavnike moćnih i velikih zemalja koje priznaju nezavisno Kosovo da malo vode računa o međunarodnom pravu i ne dozvole da njih štićenici izazovu sukob. To je moja molba, moja velika molba, ali odmah da kažem, predaje neće biti i pobediće Srbija, drznu li se da krenu u progon, maltretiranje i ubijanje Srba, Srbija će pobediti”, rekao je Vučić.

On je povodom odluke Prištine da od 1. avgusta izdaje potvrde za građane koji poseduju dokumenta Srbije i da počne preregistracija automobila sa srpskim tablicama, rekao da je situacija za Srbe sa Kosova veoma komplikovana i da nikada nije bila složenija nego danas.

Rekao je da prištinski režim pokušava da uvek praveći od sebe žrtvu, iskoristi raspoloženje u svetu da nameće stvari na koje nema pravo.

Naveo je da su vlasti Prištine već poslale svoje jedinice sa 21 tonom goriva i svega drugog na administrativne prelaze Jarinje i Brnjak i da će od ponoći zaustavljati sve koji imaju srpske lične karte i počeće ubeđivanje Srba da odustanu od tablica Kosovske Mitrovice.

“Albanci se pozivaju na sporazum o slobodi kretanja tačka 3. iz 2011. godine koji su potpisali Borko Stefanović i Edita Tahiri ako se ne varam, gde se kaže da svaka strana može primeniti sistem kojima će lične karte biti praćene ulazno-izlaznim dokumentom koji će biti statusno neutralan” rekao je Vučić.

On je istakao da se sporazum odnosi na dve strane i da je jasno da ne može da važi za Srbe sa severa Kosova, jer oni ne predstavljaju drugu stranu u sporazuma i “jer bi to bilo uvođenje etničkog principa”.

Vučić je čitao tačke sporazuma iz 2011. i iz 2016. godine, koje je Priština, kako je rekao, sada rešila da prekrši samovoljno ukidajući KS tablice koje je izdavao Unmik, a pročitao je i tačke Briselskog sporazuma u vezi sa Zajednicom srpskih opština koje nisu ispunjene.

On je rekao da je od dolaska Aljbina Kurtija na vlast bilo 2.006 incidenat i da je za 50 odsto više napada na Srbe, a bilo je 35 napada na SPC.

Podsetio je javnost na nekoliko hapšenja, privođenja Srba jer su nosili majice sa slikom mape Kosova i natpisom “Nema predaje”, kao i gde su i kada razbijena stakla ili kamenovana neka srpska crkva, ili polomljena tabla sa putokazom za crkvu ili jarboli, razbacane ikone, pisani grafiti.

Vlada u Prištini donela je odluku da od 1. avgusta izdaje potvrde za građane koji poseduju dokumenta Srbije i da počne preregistracija automobila sa srpskim tablicama.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x