Sa primenom novih prosečnih cena, za stan od 60 kvadrata u prvoj zoni, star 30 godina, porez će naredne godine biti veći za 500 dinara

Za vlasnike nekretnina u Nišu veći porez na imovinu

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

foto: Niške Vesti
Podelite vest

Vlasnici nekretnina na području Grada Niša plaćaće, počev od 1. januara, veći porez na imovinu, zbog rasta cena nekretnina u tom gradu, odlučeno je danas na sednici Skupštine grada.

Vršilac dužnosti načelnika Uprave za finansije Nina Ilić objasnila je da poreska stopa ostaje ista, ali da se menja poreska osnovica zbog rasta prosečne cene nekretnina u periodu od 1. oktobra prethodne godine do 30. septembra ove godine.

“Sa primenom novih prosečnih cena, za stan od 60 kvadrata u prvoj zoni, star 30 godina, porez će naredne godine biti veći za 500 dinara, u drugoj zoni porez će biti veći za 305 dinara, a u četvrtoj zoni povećanje će biti 343 dinara”, izjavila je Ilić.

Ona je kazala da će u prvoj zoni vlasnici lokala plaćati na ime poreza za imovinu 3.000 dinara više.

“U odnosu na ostale gradove našeg ranga mi i dalje imamo najnižu poresku stopu od 0,35 odsto, a u drugim gradovima je maksimalnih 0,4 odsto”, naglasila je Ilić.

Prema njenim rečima, Niš beleži stalni rast prihoda od poreza na imovinu zbog povećanja broja poreskih obveznika i povećane kvadrature koja se oporezuje.

“Broj poreskih obveznika se poveća svake godine za otprilike 10 odsto. U 2018. godini imali smo 50.000 obveznika, a sada 110.000, odnosno 118.000 zajedno sa zemljištem”, rekla je Ilić.

Podsetila je da je lokalna poreska administracija u Nišu tokom 2016. i 2017.  popisala nepokretnosti koje do tada nisu bile evidentirane i tako se došlo do još dva miliona kvadrata oporezivog prostora.

Odbornici opozicije ocenili su da će novim povećanjem poreza na imovinu dodatno biti otežan i ovako težak ekonomski položaj gradjana Niša.

Odbornik opozicione odborničke grupe “Niš moj grad” Miodrag Stanković izjavio je da će vlasnici lokala u centru, površine 50 kvadrata, ubuduće plaćati 30.365 dinara, što je za oko 3.000 više, dok će vlasnici stanova površine 50 kvadrata, u drugoj zoni, plaćati godišnje 8.466 dinara, što je oko 400 dinara više.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x