Biće useljeno 3.000 napuštenih seoskih kuća: Prijava u toku

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Luka Stojković/Selo Štitkovo
Podelite vest

Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić rekao je da će ova godina biti rekordna jer će, od početka programa, 15.000 ljudi biti useljeno u 3.000 napuštenih seoskih kuća.

“Ovo je pravi način za munjevitu promenu demografske slike pojedinih krajeva Srbije”, rekao je Кrkobabić povodom današnjeg raspisivanja javnih konkursa za tri programa koje će Ministarstvo za brigu o selu sprovoditi tokom ove godine.

Dodao je da će rebalansom biti izdvojena dodatna znatno veća sredstva za sprovođenje tih programa. Kako je saopštilo Ministarstvo za brigu o selu, ubrzo će startovati i program namenjen žiteljima sela koji reše da pokrenu ili prošire sopstvene poslove. Za to će moći da računaju na pomoć u iznosu do 10.000 evra.

“Za pogranične delove Srbije ta sredstva će biti i veća. Srbija mora da radi i ni jedan njen deo ne sme da ostane prazan”, rekao je Krkobabić.

Građani će od moći da se prijavljuju na konkurs za kupovinu seoskih kuća sa okućnicom.

Na druga dva konkursa – dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu minibuseva za prevoz seoskog stanovništva i za organizovanje manifestacije “Miholjskih susreta sela”, mogu da se prijave lokalne samouprave.

Iz budžeta Srbije za ove namene opredeljeno je 670 miliona dinara, od čega pola milijarde za seoske kuće, 120 miliona dinara za minibuseve i 50 miliona dinara za seoske manifestacije. Rok za prijavljivanje za seoske kuće sa okućnicom otvoren je do utroška budžetskih sredstava, a najkasnije do 1. novembra 2024. godine, dok za druga dva javna konkursa ističe 22. februara.

Pravo učešća na javnom konkursu za seoske kuće sa okućnicom imaju punoletni državljani Srbije, pojedinci, samohrani roditelji i parovi, mlađi od 45 godina. Podnosilac prijave samostalno pronalazi kuću sa okućnicom i obraća se lokalnoj samoupravi na čijoj teritoriji se kuća nalazi, u saradnji sa kojom završava neophodnu proceduru.

Maksimalna suma koja će se odobravati po prijavi je i dalje 1,2 miliona dinara.

“Interesovanje za ovaj program je od samog početka izuzetno, dnevno stiže oko 15 prijava, pa se ove godine očekuje oko 3.000 zahteva”, navelo je Ministarstvo za brigu o selu.

Prethodne tri godine useljeno je 2.650 kuća u selima širom Srbije, čime je krov nad glavom steklo 10.000 ljudi. Za rešavanje problema mobilnosti seoskog stanovništva do sada je novac dobila 61 lokalna samouprava, među kojima je 35 u grupi najnerazvijenijih i devastiranih. Suma koja će biti odobravana je sedam miliona dinara po minubusu.

Za manifestaciju “Miholjski susreti sela” makismalna subvencija je 500.000 dinara po prijavi, a mogu da budu organizovane od 1. juna do 1. novembra 2024. godine. U prethodne tri godine održano je 250 tih manifestacija, a prošlogodišnji susreti okupili su 1.500 sela u 95 opština i rekordnih 200.000 učesnika, ističe se u saopštenju.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x