Direktorka KBC: Posledice kovida najprimetnije u kardiovaskularnom i respiratornom sistemu

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: BetaPhoto/Milan Timotić/MO
Podelite vest

Direktorka kliničko-bolničkog centra (KBC) “Bežanijska kosa” Marija Zdravković izjavila je da su posledice kovida kod pacijenata koji su preležali tu bolest najprimetnije u kardiovaskularnom i respiratornom sistemu.

“Smanjen kapacitet disanja, različite promene opstruktivno-restriktivnog tipa, zatim fokalni miokarditisi koji se u praksi ogledaju kroz aritmije. Najčešće te aritmije nisu toliko opasne, ali ima i onih koje su opasne po život”, rekla je Zdravković za Radio-televiziju Srbije.

Direktorka KBC-a je dodala da nije pravilo da pacijenti koji su imali težu kliničku sliku imaju i teže posledice kovida, ali je istakla da je kod onih koji su imali neko hronično oboljenje,  ono ubrzano i pogoršano tokom kovida.

“Mi to viđamo svaki dan, ili napredniji stadijum, ili srčane insuficijencije kojih ima dosta posle kovida, ili uznapredovalu koronarnu bolest, uznapredovalu bubrežnu insuficijenciju. Plućni bolesnici zaista imaju ozbiljnije komplikacije”, kazala je ona.

Zdravković je objasnila i da se najbolje oporavljaju osobe koje su pre kovida bile u dobroj fizičkoj kondiciji i da je od početka pandemije na KBC “Bežanijska kosa” lečeno više od 61.000 pacijenata sa korona virusom.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x