Filip (20) iz Svrljiga obnovio pradedinu kuću, čuva duh Srbije prošlih vekova (FOTO)

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Srbija Vesti
Podelite vest

Filip Savić iz Svrljiga ima 20 godina i veliki je zaljubljenik u srpsku istoriju i tradiciju. Tik uz novu porodičnu kuću, nalazila se stara koju je podigao njegov pradeda Bogosav. Uz pomoć prijatelja pradedinu kuću je obnovio i od nje napravio svojevrsni zavičajni muzej. Filip svira i desetak starih, zaboravljenih instrumenata.

“Od malena volim starinske stvari, to me ispunjava i rešio sam da oa kuća ne propadne. Pomogli su rođaci, prijatelji, komšije. Neko je dao nešto od pokušastva, nameštaja, a neko je pomogao radom na fasadi i untrašnjosti. Ova kuća je napravljena za tri meseca, moj pradeda Bogosav se doselio iz sela Šljivovik koje je udaljeno 3 kilometra odavde u potrazi za vodom”, objašnjava Filip.

Ovaj deo Svrljiga zove se Ljubovac i po tome je Filip pradedovoj kući dao ime “Zavičajna kuča Ljubovac”.

” Ovde sam sakupio autentične stvari, pokućstvo, nameštaj, garderobu, nošnju. Dosta je ovde porodičnih stvari, baš iz ove kuće. Nešto su dali i prijatelji, zauzima im prostor, a grehota da se baci. Ja sve hoću i rešio sam da ove bude izloženo, da ne stoji po tavanima i podrumima i da ne propadne”, ističe mladi Filip.

Najviše je problema sa nošnjama koje su napravljene od vune, a moljci napadaju. Zato većinu čuva u zamrzivaču, a tokom zime, kada je “debeli” minus, širom otvara prozare na nekoliko dana da bi mraz ubio larve moljaca.

“Najviše sam se fokusirao na narodnu nošnju. Imam preko 150 ženskih kompleta, plus muških za koje ne znam tačan broj. Nošnje su iz različitih perioda, od pre dva veka, pa do danas. Ali, tu je i grnčarstvo, razboj za tkanje, kudelje, nakit, opanci, testije, buklije. Dakle, sve što prati seoski život i porodicu najviše početkom prošlog veka “, dodaje.

U jednoj od soba je i predratna “singerica” za šivenje za koju Filip kaže da je još u funkciji i da se desi da i baba i majka i danas ponešto sašiju na njoj.

Filip je član svrljiškog udruženja “Mika Šestak” koje je ime dobilo po čuvenom svrljiškom gajdašu. U ovom udruženju aktivno je oko tridesetak mladih Svrljižana koji putuju širom Srbije, ali nastupaju i u regionu, u Bugarskoj, Grčkoj, Rumuniji, Makedoniji. Njihovi nastupi su splet  pesama i igara ovog kraja. Filip svira i desetak zaboravljenih instrmenata, a najviše voli da zasvira u svrljiško gajde.

 

 

 

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x