Ministarstvo: Dan žena se obeležava u okviru kampanje ‘Unapredi rodnu ravnopravnost’

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Ilustracija: Pikisuperstar - www.freepik.com
Podelite vest

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog saopštilo je danas da obeležava Međunarodni dan žena, 8. mart u okviru kampanje “Unapredi rodnu ravnopravnost”, čime se “jasno stavlja do znanja da je borba za ljudska prava žena i dalje aktuelna i u našem društvu”.

U saopštenju se navodi da je Ministarstvo, u cilju podrške pravima žena u Srbiji, 2021. godine izradilo Zakon o rodnoj ravnopravnosti, koji je Skupština Srbije donela u aprilu iste godine, kao i da je Vlada u 2021. godini usvojila i Strategiju rodne ravnopravnosti za period od 2021. do 2030. godine, a potom i prateći akcioni plan za njeno sprovođenje.

Dodaje se da je u okviru projekta “Podrška socijalnom uključivanju u Srbiji” koju sprovodi Nemačka razvojna saradnja (GIZ) krajem prošle godine pokrenuta kampanja “Unapredi rodnu ravnopravnost”.

“Organi javne vlasti, poslodavci sa više od 50 zaposlenih i radno angažovanih lica, političke stranke, sindikati i tela za rodnu ravnopravnost dužni su da dostavljaju izveštaje o ostvarivanju rodne ravnopravnosti Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog kao organu nadležnom za praćenje ostvarivanja rodne ravnopravnosti u društvu”, navodi se u saopštenju.

Međunarodni dan žena ustanovljen na Drugoj međunarodnoj konferenciji žena, 8. marta 1910. godine, u znak sećanja na velike proteste radnica u Čikagu 1909. i godinu dana ranije održan njujorški marš 15.000 žena.

U Srbiji je taj datum prvi put obeležen pre 110. godina, dok su Ujedinjene nacije službeno počele da ga obeležavaju 1975. godine, u godini koja je tada proglašena Međunarodnom godinom žene, kada su uvedeni instituti poput trudničkog bolovanja, ograničenja rada žena u trećoj (noćnoj) smeni, iste plate za isti rad, pravo glasa i drugi.

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x