Najavljen protest u EPS-u za 18. april u Lazarevcu, povod privatizacija tog preduzeća

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Ilustracija foto: Facebook JP EPS RB KOLUBARA
Podelite vest

Protest radnika “Kolubare” najavljen je za 18. april u 18 časova na platou ispred rudarske česme u Lazarevcu, a povod za to je prelazak Elektroprivrede Srbije (EPS) u akcionarsko društvo, piše na lecima koji su se delili radnicima, a na kojem je potpisano Radno telo “Jedinstvo Kolubara”, kao organizator protesta.

Sa sloganom “Odbranimo EPS!Sačuvajmo Srbiju!”, na letku se pominju razlozi zbog kojih je najavljen protest.

Prvi je, kako je navedeno, da EPS svoj rad zasniva na upotrebi prirodnih dobara koja pripadaju svim građanima Srbije, a drugi da EPS treba da bude javno, neprofitno preduzeće.

“Prelazak u akcionarsko društvo je prvi korak u privatizaciji. Privatni kapital, strani ili domaći će želeti maksimalnu zaradu kroz smanjenje troškova i plata radnicima i povećanje cena električne energije za građane i privredu”, piše na letku.

Dodaje se i da “privatni” EPS A.D. nije dužan da garantuje isporuku struje u vanrednim okolnostima, pa može i da smanji broj radnika.

“Smanjenje broj radnika i njihovih plata će se negativno odraziti na lokalnu ekonomiju”, navodi se na letku.

Kako je napisano, akcionarska društva ne podležu državnoj budžetskoj kontroli i to daje prostor za još veće mehanizacije nego što su bile do sad, kao i da je u interesu radnika i građana da se zaustavi uništavanje i privatizacija EPS-a.

Predsednik jednog od sindikata zaposlenih u EPS-u Milan Đorđević rekao je da sindikat ne stoji iza tog protesta i pita gde su ti organizatori bili pre nego što je Vlada Srbije usvojila odluku o transformaciji EPS-a, kao javnog preduzeća u akcionarsko društvo.

Đorđević je rekao da ima indicija da iza organizatora protesta stoje neke opozicione partije.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x