Obilazak Šljivovičke planine je lagan i lep (FOTO)

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Petar Ratković
Podelite vest

Šljivovička planina prostire se, u pravcu sevrozapad-jugoistok, između Bele Palanke i sela Donji Striževac u okolini Babušnice.

Iz same Bele Palanke, sa leve obale Nišave, izdiže se masiv Šljivovičke planine, koja je nazvana po selu Šljivovik. Šljivočka planina, tako, predstavlja vezu između Belopalanačke kotline i Lužničke kotline. Put Babušnica – Pirot, u useku, razdvaja Šljivovičku planinu od Stolske planine, koja se dalje pruža ka jugu, sve do Zvonačke Banje i reke Blatašnice, odakle se ovaj planinski kraj nastavlja ka veličanstvenoj planini Ruj.

Zapadno od Šljivovičke planine nalazi se Suva planina, a na pojedinim mestima, dve planine veoma su blizu jedna drugoj. Kao što uzani prostor na kome je izgrađen put Babušnica – Pirot razdvaja Šljivovičku od Stolske planine, tako i usek kroz koji je izgrađen put Bela Palanka – Babušnica razdvaja Šljivovičku od Suve planine. Koritnička reka i Divljansko jezero uzimaju se razgraničenje Šljivovičke i Suve planine. Na istoku od Šljivovičke planine, prema Pirotu, nalazi se planina Belava.

Šljivovička planina prostire se na područjima opštine Bela Palanka i opštine Babušnica. Najviši vrh je na području Bele Palanke, naziva se Šljivovički vis, a visok je 1258 metara. Do kraja dvadesetog veka, na ovom vrhu bila je vojna baza, sada je taj objekat napušten, ali se velika zgrada uočava iz daljine i dobar je orijentir. Uspon na Šljivovički vis izvodi se iz sela Šljivovik, širokim putem treba preći oko 9 kilometara u jednom pravcu, i taj uspon nimalo nije težak.

Petar Ratković i Nenad Stojanović iz Planinarskog društva “Preslap” Niš, posetili su deo Šljivovičke planine koji pripada opštini Babušnica i popeli su se na vrhove Petrov krst (750m) i Golaš (960m). Drugi naziv Golaša je Momčilovac.

Foto: Petar Ratković

Uspon je izveden iz sela Gornji Striževac, a do Golaša, u jednom pravcu, treba preći 7 kilometara. Uspon je lagan, a kada se izađe iz šume, otvaraju se izvanredni vidici prema Pirotu, prema Stolskoj planini, planini Ruj, Lužničkoj kotlini i Suvoj planini. Ova trasa zove se i “staza božura”, zato što s proleća na pojedinim deonicama zaista ima puno ovog lepog cveća.

Petar Ratković i Nenad Stojanović mogli su se uveriti i da je staza od Gornjeg Striževca do Golaša odlično obeležena. Ovo je učinjeno pre nekoliko godina, u okviru projekata “Planinskim stazama Lužnice”, čiji je nosilac bila Turistička organizacija opštine Babušnica, čiji je direktor, Milan Stamenković, jedan od najuspešnijih turističkih poslenika u Srbiji. Od 2012.godine, u opštini Babušnica održava se više međunarodnih manifesacija, kao što su međunarodni uspon na Ruj, “Vurdijdada” (ili “Dani vurde”), jahanje konja na Todorovu subotu u selu Gornji Striževac, “Lužnički megdan”. Potencijali opštine Babušnica, a pre svega netaknuta priroda, tradicija i autentično jelo – lužnička vurda (suvo ceđeno kiselo mleko), više puta su predstavljani na sajmovima turizma u Sofiji, Moskvi i Beogradu.

U okviru projekta “Planinskim stazama Lužnice”, uređeno je i obeležno 9 najvažnjih trasa na teritoriji opštine Babušnica, ali tako da je zastupljena svaka od planina koja se prostire na teritoriji opštine Babušnica. Tako imamo uređene staze na planini Ruj, planini Talambas, Stolskoj planini, Šljivovičkoj planini i Suvoj planini.

Uspon od Gorneg Striževca do Golaša, sa koga nas ovim fotografijama pozdravaljaju Petar Ratković i Nenad Stojanović, u isto vreme je i lagan i lep, i zato se preporučuje svakom rekreativcu. Ovaj uspon savršeno se može uklopiti sa obilaskom još koje od prirodnim i kulturno-istorijskih znamenistosti Babušnice i Lužničke kotline.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x