Od Er Srbije se traži da smanji broj sedišta u ponudi na letovima iz Amsterdama

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Srbija Vesti
Podelite vest

Er Srbija je saopštila da je dobila zahtev od aerodroma Shipol u Amsterdamu (AMS) da od četvrtka, 7. jula, do kraja jula smanji broj sedišta u ponudi na letovima iz Amsterdama ka Beogradu.

Holnadski aerodrom taj zahtev pravda činjenicom da zbog nedostatka radne snage, prevashodno na bezbednosnoj kontroli, ne može da organizuje proces rada koji bi omogućio opslugu aviona na vreme pri postojećem obimu saobraćaja, navodi se u današnjem saopštenju.

Er Srbija sada leti devet puta nedeljno do Amsterdama.

Srpskoj nacionalnoj avio-kompaniji, kao i svim drugim koje saobraćaju sa ovog aerodroma, dostavljene su kvote kojima se reguliše maksimalni broj raspoloživih sedišta na odlaznim letovima iz Amsterdama, dok na dolaznim letovima ka Amsterdamu takva ograničenja ne postoje.

Er Srbija smatra da joj se, nametanjem ograničenja i limitiranjem broja putnika po letu nanosi velika finansijska i reputaciona šteta. Navedeno je da je to, pre svega, zbog brojnih putnika sa kupljenim kartama kojima će ukrcavanje biti uskraćeno u slučaju popunjenosti aviona preko dozvoljenog kapaciteta u skladu sa dodeljenom kvotom za konkretne dane, iako će na tim letovima ostati slobodna mesta, ali i zbog reputacije kompanije u široj javnosti.

Takođe, Er Srbija smatra da ovakav potez nije zasnovan na odnosu međusobnog poštovanja i uvažavanja, imajući u vidu da srpska nacionalna kompanija na toj ruti neprekidno leti već više od 50 godina i da je bila jedini prevoznik koji je tokom dužeg perioda za vreme pandemije korona virusa održavao saobraćaj između Beograda i Amsterdama.

Kompanija će uputiti dopis aerodromu Shipol sa molbom da se zahtev ponovo razmotri i da se od njega odustane, a trenutno se ispituju pravne mogućnosti da se zahteva nadoknada štete koja bi Er Srbiji bila pričinjena tom jednostranom odlukom, ističe se u saopštenju.

Dodaje se da će, kada je reč o drugoj avio-kompaniji, koja je relativno nedavno, posle tridesetogodišnje pauze, uspostavila letove i koja u ovom trenutku takođe leti između Beograda i Amsterdama i to dva puta dnevno, ona biti u prednosti, imajući u vidu da je njoj Shipol matični aerodrom i da su joj stoga na raspolaganju različite mogućnosti da prilagodi smanjenje broja sedišta svojim potrebama.

Er Srbija je ukazala da se time ozbiljno narušavaju načela konkurentnosti dveju avio-kompanija koje lete na toj ruti.

“Srpska nacionalna avio-kompanija, kao i sve druge kompanije, bila je u obavezi da planira i obavi sve letove ka amsterdamskom aerodromu prema istorijskim slotovima, bez mogućnosti smanjenja obima saobraćaja, a shodno politici zadržavanja istorijskih slotova usvojenoj od strane nadležnih institucija EU. Paradoksalno, doneta je nova uredba kojom se od avio-kompanija sada traži da smanjuju kapacitet i otkazuju letove, koji su u međuvremenu rasprodati usled povećane tražnje za putovanjima ovog leta”, navela je Er Srbija u saopštenju.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x