Poznati turski putopisac iz 17. veka Evlija Čelebi zabeležio je da se zvuk zvona Sahat kule čuje iz daljine čitav dan hoda preko Save.

Ponovo radi sat na Sahat kuli na Kalemegdanu, koji je stao nakon udara groma

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

foto: BETAPHOTO/JP "Beogradska tvrdjava"/Dusan Stojancevic/MO)
Podelite vest

Sat na Sahat kuli, na Kalemegdanskoj tvrdjavi, koji je prestao da radi zbog oštećenja satnog mehanizma nakon udara groma krajem maja ove godine, popravljen je i ponovo je u funkciji, objavilo je danas Javno preduzeća “Beogradska tvrdjava”.

Kako je navedeno, i pored postojanja gromobrana, udar groma je  uništio sve instalacije koje se nalaze u ovoj kuli, pa je zbog nedostatka stručnajka bilo potrebno da se sačeka dolazak jednog od retkih sertifikovanih majstora.

foto: BETAPHOTO/JP “Beogradska tvrdjava”/Dusan Stojancevic/MO

Iz “Beogradske tvrdjave” su podetili da je kula sa satom bila prepoznatljiv detalj u turskim čaršijama, dok se u tvrdjavama javljala sasvim retko, tako da se ova beogradska po tome može smatrati neuobičajenim primerom.

Visoka je 27,5 metara, a podignuta je sredinom 18. veka i ima elemente baroka – tada vodećeg pravca u evropskoj arhitekturi. Na planovima iz poslednje decenije 18. veka opisana je kao “kula sa satom pod kojom je jedna stražara” i “visoka kula sa kupolom koja je prekrivena limom na nemački način”.

Časovnik ima centralni mehanizam i tegove, kao i dva gonga, a izmedju dva navijanja časovnik može da radi oko nedelju dana. Sačuvana je u celini u svom izvornom obliku, a satni mehanizam je obnovljen 2002. godine, pa on sada radi na savremenim principima. Istovetan način zadržan je i sada, nakon povravke koja je izvršena zbog oštećenja izazvanog udarom groma.

Poznati turski putopisac iz 17. veka Evlija Čelebi zabeležio je da se zvuk zvona Sahat kule čuje iz daljine čitav dan hoda preko Save.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x