Proizvođači mleka Mačvanskog okruga i centralne Srbije odložili protest, čekaju razgovor sa Vučićem

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Srbija Vesti
Podelite vest

Udruženja proizvođača mleka Mačvanskog okruga i centralne Srbije odlučili su da posle razgovora sa ministarkom poljoprivrede Jelenom Tanasković i šefom kabineta predsednika Srbije Ivicom Kojićem odlože protest pored Predsedništvom, zakazan za danas.

Oni su za Betu rekli da su na sastanku izneli zahteve, a glavni je da se uvede prelevman na uvoz tvrdih sireva od 300 dinara po kilogramu jer se uvoze iz EU po damping cenama od 2,5 evra po kilogramu.

Drugi zahtev je  da se ograniči trgovačka marža, na najviše 20 odsto na mleko i mlečne proizvode, što je po njihovoj oceni moguće iako je na ulje osam odsto.

Ta udruženja su zatražila da se lično predsednik države Aleksandar Vučić založi kod Evropske komisije kako bi se uveli prelevmani od 300 dinara jer sadašnji od 30 dinara nisu dali nikakve efekte, pa kako su rekli preti opasnost da se domaća industrija mleka potpuno uniši zbog viškova domaćeg mleka na tržištu i otkazivanja pojedinih mlekara da ga otkupljuju.

Iako su poziv za razgovor dobili  iz kabineta Vučića, nakon najave da će doći na protest pred Predsedništvo, on  nije bio na razgovorima, ali je proizvođačima obećano, kako su rekli, da će ih primiti 18. maja.

Predstavnici tih udruženja tada čekaju, kako su rekli, da čuju šta je država uradila za proteklih sedam dana da bi zaštitila domaće tržište od prekomernog uvoza mleka i mlečnih proizvoda.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x