Savetovalište Doma zdravlja o štetnosti nargile i bezdimnih duvanskih proizvoda

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Srbija Vesti
Podelite vest

Savetovalište za mlade Doma zdravlja “Novi Sad”, u saradnji sa Gradskom upravom za zdravstvo, pokrenulo je projekat “Štetni efekti nargile i bezdimnih duvanskih proizvoda” kojim je obuhvaćeno šest osnovnih i srednjih škola na teritoriji Novog Sada.

Kako navode u Domu zdravlja, ovim projektom obuhvaćeni su učenici “E Gimnazije”, Saobraćajne škole “Pinki”, Baletske škole, kao i osnovnih škola “Кosta Trifković”, “Dušan Radović” i “Ivo Lola Ribar”.

“Bez obzira na vrstu, oblik i puteve unosa, sve duvanske proizvode treba smatrati štetnim, a njihovu upotrebu treba strogo obeshrabriti kako bi se smanjio rizik od raka, pogotovo kod adolescenata”, poručuju iz DZ “Novi Sad”.

Dodaju da je iz tih razloga neophodno kontinuirano sprovoditi mere prevencije zloupotrebe bezdimnih duvanskih proizvoda.

Upozorava se i da dim nargile sadrži hemikalije koje mogu dovesti do nastanka raka, leukemije, КVO, HOBP, astme, bronhitisa i osteoporoze, kao i da se u toku pušenja nargile, u telu stvara osam puta više ugljen-monoksida od normalnog unosa.

“U poredjenju sa cigaretom, jedna seansa pušenja nargile sadrži približno istu koncentraciju nikotina, više arsena, olova, nikla, 36 puta veću koncentraciju katrana i 15 puta veću količinu ugljen-monoksida, a manje hemikalija vezanih za sam duvan, upozoravaju iz Doma zdravlja “Novi Sad”.

Kada su u pitanju bezdimni duvanski proizvodi, u koje spadaju elektronske cigarete, duvan za žvakanje, duvan za šmrkanje i duvan za oralnu upotrebu, iz Doma zdravlja upozoravaju da su i oni neosporno štetni, što zahteva strogo regulisanje njihove upotrebe.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x