Selo Dobroselica nadomak Zlatibora (FOTO)

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Svetlana Blagojević
Podelite vest

Na dvadesetak kilometara od centra Zlatibora nalazi se selo Dobroselica.

Prema predanju selo je u prošlosti nosilo naziv Zloselica. Legenda kaže da je vraćajući se sa ratnog pohoda selom prolazio car Dušan. Srdačno dočekan od lokalnog stanovništva upitao je domaćine: „Kako se zove ovo selo, gde me ovako lepo dočekuju?“. Nakon što je dobio odgovor da je u pitanju selo Zloselica, bio je začuđen i tom prilikom je uzviknuo: „Od danas, ovo selo se zove Dobroselica!“.

U selu se nalazi crkva brvnara posvećena Svetom Iliji Proroku iz 1821. godine, koja je jedna od najlepših te vrste u Srbiji. Kao biser narodnog graditeljstva zlatiborskog kraja crkva je stavljena pod zaštitu države kao nepokretno kulturno dobro.

Crkva je izgrađena 1821. godine, a narodna legenda kaže da je podignuta u toku jedne noći, i to tako što pobožni Dobroseličani preneli, na svojim konjskim zapregama, drvenu crkvu sa susednog brda, Crkvine, koju su Turci nameravali da zapale narednog jutra.

Posebnu atrakciju za posetioce predstavlja ikonostas od obojenih dasaka na kome dominiraju prestone ikone Bogorodice i Hrista sa baroknim krunama na glavama.

 

U Dobroselici se nalazi i Prerast (kameni most nastao urušavanjem pećinske tavanice), prirodni geomorfološki fenomen koji privlači sve veću pažnju radoznalih turista. U narodu je poznatija kao Točkoviča pećina ili Šupljica. Pećina ima dva otvora jedan naspram drugog, duga je 50, a visoka 15 metara.

Jedan od najlepših vidikovaca Zlatibora nalazi se upravo u selu Dobroselica. Reč je o čuvenoj klupici koja se nalazi između dva bora, a očaravajući pogled sa vidikovca i fotografije koje posetioci naprave na ovom lokalitetu glavni su razlozi zbog kojih veliki broj turista krene put Dobroselice.

Selo visokih stoletnih borova, nepreglednih pašnjaka prošaranih starim drvenim kolibama je zbog svojih ambijentalnih vrednosti poslužilo kao sjajno mesto za snimanje filmova tako da je do sada u njemu snimljeno čak osam filmova.

 Na kilometar od centra sela nalazi se Prerast, poznatiji kao Ječmenska pećina. Prerasti predstavljaju prirodne kamene mostove i poslednje stadijume u životu jedne pećine. Pećinski kanal je dugačak 48, širok 12 i visok na gornjem ulazu 12, a na donjem 16 metara. Kroz Prerast protiče mali potočić koji je verovatno i zaslužan za njegov nastanak.

U selu Dobroselici su snimani filmovi: “Original falsifikata“, „Crni bombarder“ i „Zivot je čudo“.

______________________________________________________

Tekst je deo projekta “Zlatiborska sela”, koji je sufinansiran od Opštine Čajetina, na osnovu konkursa za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja na teritoriji te opštine za 2022. godinu.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x