Tamo gde se Morave ljube, tamo je istinsko srce Srbije

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Miroslav Dokman
Podelite vest

Južna i Zapadna Morava susreću se u okolini Stalaća, i na mestu njihove sutoke, nastaje reka Velika Morava. Sve tri Morave su žila kucavica Srbije, one simbolizuju Srbiju, sa sobom nose raznolikost kultura, dijalekata, običaja i istorije ljudi koji na njihovim obalama žive.

Sutoka Južne i Zapadne Morave slobodno se može nazvati istinskim srcem Srbije. Južna, Zapadna i Velika Morava, najopevanije reke Srbije, u pesmama koje govore o svemu u životu – i o ljubavi, patnji, stradanjima, uzdizanju i o večnosti.

O tri Morave, stihovi su se prenosili sa kolena na koleno, a mnogo je i pesnika koje su ove tri reke inspirisale. Pesnicima i nije bilo teško da stvaraju kada bi se našli na njihovim obalama.

Sve se čini da se do sutoke Južne i Zapadne Morave i ne odlazi tako često. Kao da se o ovom mestu, srcu naše otadžbine, još uvek ne zna previše. A do sutoke se može doći i sa strane Stalaća, i sa strane Varvarina, a može se i doploviti čamcima. Iz pravca Stalaća, ako se odlučimo da hodamo ka sutoci, i odemo do samog “špica” na spoju dveju Morava, treba preći most preko Južne Morave na magistralnom putu za Kruševac, i odmah posle mosta krenuti niz Južnu Moravu makadamskom stazom. Ova staza će se doduše, u jednom trenutku i izgubiti, urasla je na pojedinim mestima, ako se sve vreme prati tok Južne Morave, ali postoji mogućnost da se krene i u pravcu Zapadne Morave, sredinom prostora između dve reke, i ta staza je prohodna do par stotina metara pre sutoke. U svakom slučaju, zadnjih par stotina metara ide se kroz njive i čestar i izlazi konačno na špica…

Najlakše je iz Stalaća doploviti čamcima, niz Južnu Moravu.

The gallery was not found!

Osećaj na sutoci je, naravno, fascinantan, sreća i ponos prisutni su u svakom trenu. To je naša Srbija koju moramo videti i spoznati. Obično je Zapadna Morava, tek za nijansu snažnija od Južne Morave, zahvaljujući malo većoj snazi glavne pritoke, reke Ibar, u odnosu na glavnu pritoku Južne Morave, reku Nišavu. Ove fotografije načinjene su 26.jula 2020.godine, samo par dana posle obilnih padavina u zapadnoj Srbiji, te je tada Zapadna Morava, na sutoci, bila mnogo snažnija od Južne Morave, hučala je i bučala i potiskivala Južnu Moravu prema nazad.

Od ovog mesta, prema severu, između leve obale Zapadne Morave i leve obale Velike Morave, ulazi se u Šumadiju, koja se deli na više manjih oblasti, a konkretno ovo područje, nasuprot sutoci, je Temnić.

Iz Temnića, iz okoline Varvarnina, može se do sutoke znatno lakše doći, u neposrednoj blizini sutoke, na levoj obali Zapadne Morave, nalazi se spomen kompleks Sastavci, posvećen junačkoj pobedi srpskih ustanika i ruske vojske, s jeseni 1810.godine, protiv nadmoćnijih turskih okupatora.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x