Učenici i nastavnici snimili dokumentarni film ‘Povlačenje srpske vojske kroz Albaniju 1915. kroz pesmu i sećanje’

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Srpska istorija
Podelite vest

Osnovna škola ,,Bubanjski heroji” iz Niša već duži niz godina sa učenicima ekranizuje značajne teme iz srpske istorije, kroz korelaciju predmeta.

Ovaj film su priredili učenici sa nastavnikom istorije Đorđem Bojanićem, đakonom Dejanom Jovanovićem – veroučiteljem i nastavnicom muzičke kulture Jovanom Đokić

,,Desilo se šta se desilo, deca su na raspustu, ali škole su otvorene za decu kroz slobodne aktivnosti i dodatnu i dopunsku nastavu. Naravno, ko hoće i ko želi.

Kada je već tako, sa veroučiteljem Dejanom Jovanovićem odlučio sam da animiramo zainteresivane učenike sedmog razreda da u periodu do 20. juna snimimo kratak dokumentarni film ,,POVLAČENjE SRPSKE VOJSKE PREKO ALBANIJE 1915. KROZ PESMU I SEĆANjE” kroz korelaciju predmeta istorija, veronauka i muzička kultura na časovima dodanih aktivnosti učenika. Uz naporan rad u ovom kratkom periodu uspeli smo ovu za nas Srbe vrlo značajnu temu da ekranizujemo.

Dokumentarni film traje 30 minuta, da bi na času mogao da se pogleda uz analizu. Film će moći da koriste i kolege iz drugih škola kada obrađuju ovu temu, pošto je film dostupan preko jutjuba.

To je tema koju nismo dovoljno obradili na časovima istorije zbog raspusta koji je usledio dve nedelje pre regularnog završetka školske godine. Ovaj deo srpske istorije nažalost od pre dve godine uči se na kraju školske godine u sedmom razredu (do tada ta tema se obrađivala u osmom razredu, u decembru).

Na ovaj način, pošto je dokumentarac postavljen preko jutjuba, animiraćemo i ostalu decu da pogledaju šta su to njihovi drugari pripremili za njih”, priča Đorđe Bojanić, prof. istorije u OŠ ,,Bubanjski heroji” Niš.

Snimalo se u tri faze, veliki doprinos u izradi dokumentarca imao je i hor OŠ ,,Bubanjski heroji” koji predvodi nastavnica muzičke kulture Jovana Đokić.

Za vreme snimanja pesme ,,Kreće se lađa francuska” imamo i jedan vrlo zanimljiv detalj. Naime, ptičica senica je sletela učenici na rame i pevala sa njima, što se vidi i u filmu. Prava blagodet, za uložen trud i rad svih učesnika, naglašava Đorđe Bojanić.

Priredila:
Srpska istorija

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x