Veče pripovedi o smislu života po Dostojevskom na Zlatiboru

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Turistička organizacija Zlatibor
Podelite vest

Da je Zlatibor mesto kulturnog, duhovnog i intelektualnog uzdizanja svedoče i dešavanja koja se u toku ovog leta odvijaju svakog petka u porti Hrama Preobraženja Gospodnjeg.

U prilog tome bila je i večerašnja beseda i predavanje sveštenika Aleksandra Jevtića na temu „Smisao života po Dostojevskom“, održana kao svojevrstan omaž u godini kada se navršavavaju dva velika jubileja, 200 godina od rođenja i 140 godina od smrti velikog ruskog pisca i mislioca.

Foto: Turistička organizacija Zlatibor

Studiozno i sa velikim umećem pripovedača i teologa mladi i trudoljubivi sveštenik Jevtić je okupljenom verujućem narodu i onima koji traže odgovore na suštinska životna pitanja pružio mogućnost da se na jedan
poseban način upoznaju sa likom i delom neponovljivog književnika, proniknu u njegov idejni sklop i sagledaju njegov put od promotera socijalističkih ideja u carskoj Rusiji do utvrđenja u veri i stanovištu da je vera u Hrista kao Bogočoveka i iskonsko dobro, veća i od svakoga greha i smrti, kao i da svako naše delovanje utiče na činjenje i ostanak u grehu ljudi oko nas.

Tri osnovne vrednosti: istina, dobrota i sloboda, date čoveku kao dar ali i breme od Boga posebno su obrađene i predstavljene u svakom od glavnih likova dela koja Dostojevskog čine Dostojevskim, zbog kojih je
analiziran i od filzoofa i psihologa, a večerašnje predavanje, odnosno propoved i odgovori na pitanja okupljenim sveštenika Jevtića bili svojevrsno književno veče i analiza dela: „Zločin i kazna“, „Zli dusi“,
„Braća Karamazovi“, „Zapisi iz podzemlja“, za šta je na kraju svakog i nagrađen velikim aplauzom.

Foto: Turistička organizacija Zlatibor

Sveštenik Aleksandar Jevtić rodom iz Užica, paroh je Sabornog hrama Svetog Save u Kraljevu i glavni je i odgovorni urednik časopisa Pravoslavni misionar. Takođe, autor je serijala Žički blagovesnik, niza predavanja u okviru crkvenog života i više naučnih radova kao učesnik bogoslovskih simposiona.

Foto: Turistička organizacija Zlatibor

U okviru bogatog programa „Zlatiborskog kulturnog leta“ sledeće dešavanje ispred Hrama Preobraženja Gospodnjeg je predavanje istoričara i i prevodioca Dejana Ristića 13. avgusta od 19 časova.

Tekst je deo projekta „Skriveni duhovni biseri – MANASTIRI I CRKVE OPŠTINE ČAJETINA“ koji je odobren na konkursu za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja na teritoriji Opštine Čajetina u 2021. godini.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x