VJT traži uslovnu kaznu od sedam meseci zatvora na dve godine za Katarinu Petrović

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Google StreetView printscreen
Podelite vest

Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva (VJT) u Beogradu podnelo je Višem sudu u Beogradu optužni predlog protiv policijske službenice u Policijskoj upravi u Valjevu Katarine Petrović (41), zbog sumnje da je izvršila krivično delo iz člana 98. Zakona o tajnosti podataka.

Petrović se sumnjiči da je neovlašćenom licu dostavila dokumenta koji su joj povereni i predstavljaju tajne podatke sa oznakom tajnosti “poverljivo” iz pomenutog zakona, saopštilo je VJT.

Prethodno je ovo tužilaštvo odbacilo krivičnu prijavu protiv Katarine Petrović za krivično delo Zloupotreba službenog položaja iz Krivičnog zakonika Srbije.

Tužilaštvo je takođe predložilo Višem sudu u Beogradu da se oglasi mesno nenadležnim i da predmet ustupi nadležnom Višem sudu u Valjevu.

“Postoji opravdana sumnja da je Katarina P. 14. juna ove godine, u radno vreme, najpre preko svoje pristupne šifre, pristupila JIS MUP RS, aplikaciji ‘Dnevnik događaja’ koji sadrži podatke označene oznakon tajnosti ‘POVERLjIVO’ prema Zakonu o javnosti podataka i Obaveznoj instrukciji o pravilima i postupcima u korišćenju informacionog sistema MUP-a i izvršila pregled evidentiranog događaja. Zatim ga je odštampala i fotografisala svojim mobilnim telefonom i te fotografije izvoda iz JIS MUP RS putem društvene mreže Tviter, prosledila M.T., koja ih je 18. juna objavila na svom Tviter nalogu”, navelo je VJT.

Na ovaj način je, kako se sumnja, Katarina Petrović poverljive podatke učinila dostupnim neovlašćenom licu M.T.

Tužilaštvo je u optužnom aktu predložilo sudu da okrivljenu oglasi krivom i da joj izrekne uslovnu osudu od sedam meseci zatvora sa rokom proveravanja od dve godine.

Ranije, tužilaštvo je predložilo sudu da Katarini Petrović ukine pritvor jer je otpao razlog iz kojeg joj je pritvor bio određen, a to je da ne ponovi krivično delo u kratkom vremenskom periodu, budući da je Policijska uprava Valjevo protiv nje pokrenula disciplinski postupak i da je okrivljena suspendovana, te nema više prisustvo poverljivim informacijama.

Sud je ovaj predlog usvojio i okrivljenoj ukinuo pritvor.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x