Vučić: Pobedio sam u prvom krugu, možemo da formiramo i Vladu Srbije

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Podelite vest

Predsednik Srpske napredne stranke (SNS) i dosadašnji predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je  da je, prema dosadašnjim rezultatima, pobedio u prvom izbornom krugu jer je na glasanju osvojio oko 60 odsto glasova.

U prvom obraćanju novinarima nakon zatvaranja birališta, Vučić je rekao da je osvojio izmedju 59,9 i 60,01 odsto glasova.

Prema njegovim rečima, kandidat Ujedinjene Srbije Zdravko Ponoš dobio je 17,7 odsto glasova, Miloš Jovanović 5,9 odsto a Milica Djurdjević Stamenkovski 4,5 odsto.

Vučić je rekao da je na nedeljne izbore izašlo 3,84 miliona ljudi, što je najveći broj u poslednje vreme.

Govoreći o parlamentarnim izborima, Vučić je rekao da je lista SNS osvojila oko 44 odsto glasova, lista Ujedinjeni za Srbiju 13,6 odsto, lista Socijalističke partije Srbije 11,4 odsto a koalicija NADA 5,3 odsto.

Dodao je da su u parlament ušli i koalicija Moramo sa 4,7 odsto, Zavetnici i Dveri sa po 3,8 odsto, dok su ispod censuza ostali Srpska radikalna stranka i Suverenisti.

Prema njegovim rečima, Savez vojvodjanskih Madjara dobila je 1,55 odsto, Zajedno za Vojvodinu 0,65 odsto dok je Stranka pravde i pomirenja dobila 0,5 odsto.

Vučić je rekao da će njegova SNS sa koalicionim partnerima “imati više nego dovoljno” za sastav nove Vlade.

Predsednik SNS je rekao da su izbori pokazali da se Srbija zbog ukrajinske krize “dramatično pomerila u desno”.

On je izrazio zadovoljstvo što su ljudi izašli na izbore u ogromnom broju i time potvrdili “demokratsku prirodu srpskog društva”.

Komentarišući tvrdnje o izbornim neregularnostima, Vučić je rekao da se tu radilo o spiskovima sigurnih glasova i da tu nema ništa protivzakonito.

 Vučić je dodao da nema ništa neobično u odluci Republičke izborne komisije (RIK) da prve večeri ne saopšti čak ni izlaznost na izborima i da se slično dešavalo i ranije.

On  je rekao da RIK ima 96 sati da saopšti rezultate i da će sve biti obavljeno u skladu sa zakonom.

“Uvek se to dešava, uvek. Apsolutno na svim izborima. A od 1993. godine sam imao 25 raznih izbornih ciklusa. I uvek se isto ponašaju izborne komisije”, rekao je Vučić.

On je rekao da SNS ima svoj štab, posmatrače na svakom mestu i da se ozbiljno bavi politikom, zbog čega je u situaciji da saopšti rezultate.

“A to što gospoda (u RIK-u) neće da radi u 11 uveče ili u ponoć – mi hoćemo”, rekao je on.

Vučić je odbacio optužbe da je odgovoran za loše medjudržavne odnose sa Crnom Gorom i rekao da “sedam meseci nije ni izgovorio” ime te zemlje.

“Osim što me svakog dana vredjaju da nešto hoću da osvajam, ja nisam ni ime te države izgovorio. Ne znam ni ko će u Vladu tamo”, rekao je on.

Srbija će nastaviti politiku vojne neutralnosti i neće se priključivati ni jednom vojnom savezu.

On je naveo da će se Srbija truditi da “zadrži na najbolji mogući način ne samo korektne i partnerske već i prijateljske odnose sa Rusijom”.

“U svakom slučaju, ono što vam garantujem u Srbiji niko nikad neće proterati Dostojevskog iz škola, koji je veći od svih ostalih u svetu zajedno. Niko u Srbiji neće iz pozorišta i opere proterivati Čajkovskog, jer to nikakvog smisla nema”, rekao je Vučić na konferenciji za novinare o rezultatu svoje stranke na izborima održanim u nedelju u Srbiji.

SNS je ostvarila bolje rezultate na izborima u Beogradu u odnosu na parlamentarne, na kojima je dobila 44 odsto glasova, rekao je i naglasio da će ta stranka svakako biti najveća i da će činiti buduću gradsku vladu.

“U gradu imamo mnogo opcija koje se pružaju, ali to nije priča koja će se znati za dan, dva, 15 ili 20”, kazao je Vučić na konferenciji za novinare u centrali Srpske napredne stranke (SNS).

Vučić je rekao da je neobično ponosan na rezultate ostvarene na izborima i istakao da će posle Nikole Pašića biti Srbin koji je najduže bio na vlasti.

“Nisam neko ko se diči i hvali vlašću jer sam ponizan pred svojim narodom jer mi je on to svojim poverenjem omogućio”, dodao je on.

Vučić je naveo da je SNS dobio 90 odsto glasova gradjana sa Kosova i Metohije, a isto toliko iznosi i podrška stanovnika Republike Srpske.

“Naravno da imam tremu, naravno da mi nije svejedno, jedini sam koji je dva puta pobedio u prvom krugu (predsedničkih izbora) i to da nijednom nije bilo tesno”, naglasio je Vučić.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x