Zorana Mihajlović za Juronjuz: Po pitanju NIS-a razmatraju se sve opcije

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

foto: Vlada Srbije
Podelite vest

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da država, po pitanju ruskog udela u Naftnoj industriji Srbije (NIS) “razmatra sve opcije”.

Ona je za Juronjuz (Euronews) Srbija, upitana da prokomentariše mogućnost prodaje ruskog udela u vlasništvu NIS-a, rekla da će država “učiniti sve što je potrebno da osigura energetsku bezbednost i omogući nesmetano snabdevanje naftom”, saopštio je njen kabinet.

Napomenula je da je Srbija imala odličnu saradnju sa NIS-om “sve vreme i kada je u pitanju nabavka i skladištenje”.

Naglasila je da je “pitanje energetske bezbednosti pitanje razvoja države”.

“Izuzeti smo iz petog paketa sankcija (EU prema Rusiji), ali ne znamo šta može da se dogodi u narednom periodu i zato razmatramo sve opcije“, rekla je ona.

Navela je da će završetkom interkonekcije sa Bugarskom, u septembru naredne godine, Srbija dobiti mogućnost diverzifikacije snabdevača prirodnim gasom i povećati svoju energetsku nezavisnost.

Rekla je da je “Srbija još uvek zavisna od jednog dobavljača”, te navela da Srbija ima dva pravca dotoka gasa, ali je zavisna od Rusije.

“Konekcija sa Bugarskom, koja će biti gotova sledeće godine daje nam mogućnost da pregovaramo i da od septembra sledeće godine dobijamo TNG (tečni gas) iz Grčke, da se povežemo sa gasom iz Azerbejdžana, čime smanjujemo našu zavisnost”, rekla je ona.

Navela da će država učiniti sve da ima dovoljno energije i energenata i da će Srbija narednu zimu dočekati sa dovoljnim količinama nafte, naftnih derivata, kao i gasa, električne i toplotne energije.

“Kakva će biti cena gasa, to ne možemo sa sigurnošću da znamo, jer su ovo tektonski poremećaji na tržištima i pitanje je koju ćemo cenu moći u pregovorima sa Gaspromom da dobijemo, sigurno je da neće biti kao do sada”, rekla je ona.

Ukazala je da “postoje stvari koje ne zavise od Srbije”, te navela da je  urađeno sve da Srbija bude energetski bezbedna  i u ovim uslovima.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x