Berba višanja na području Merošine pri kraju, rod uglavnom druge klase

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Srbija Vesti
Podelite vest

Berba višanja na području opštine Merošina biće završena do kraja nedelje, a najveći deo ovogodišnjeg roda je završio u otkupu kao druga klasa rekao je predsednik opštine Merošina Saša Jovanović.

On je za agenciju Beta rekao da su obilne kiše i velika vlažnost vazduha uslovili da kvalitet višanja ne bude baš najbolji.

“Prinosi su prosečni i iznose od osam do 10 tona po hektaru, ali je kvalitet podbacio. Velika vlaga izazvala je pojavu suve truleži višanja i to je uzrokovalo da ovogodišnji rod bude uglavnom druge klase”, izjavio je Jovanović.

On je podsetio da su otkupljivači na samom početku berbe za kilogram prve klase plaćali 60 dinara, ali su potom cenu spustili na 50 dinara.

Za kilogram višanja druge klase, dodao je, u samom startu pa sve do sada otkupljivači su plaćali 40 dinara.

“Pojedini otkupljivači su tokom berbe prestali da otkupljuju višnje jer ne mogu da u višnjicima pronađu prvu klasu. Otkupljivači kojima odgovara i druga klasa i dalje su na terenu”, rekao je Jovanović.

Voćar i Stručni saradnik za poljoprivredu opštine Merošina Hranislav Stojanović rekao je za agenciju Beta da se berba višanja privodi kraju, ali da ima puno problema jer nedostaju i berači i ambalaža za predaju višanja.

“Otkupljivači neredovno otkupljuju ovogdišnji rod jer im ne odgovara druga klasa i to što zbog obilnih kiša ovog proleća višnje imaju mali procenat suve materije”, ocenio je Stojanović.

On je rekao da su voćari izuzetno nezadovoljni ovogodišnjom otkupnom cenom višanja.

“Otkupna cena je pala u odnosu na prošlu godinu, a u međuvremenu su svi troškovi obrade zemljišta i uzgajanja višnjika višestruko porasli. Prošle godine su otkupljivači prvu klasu plaćali 65 dinara, a drugu 45 dinara”, istakao je Stojanović.

Prema njegovim rečima, voćari iz merošinskog kraja poslednji put su bili zadovoljno otkupnom cenom višanja još 2012. godine.

On je kazao i da najveći problem za višnjare iz merošinskog kraja, ali i čitavog juga Srbije predstavlja to što su već godinama u stečaju hladnjača “Voćar” u Merošini i niški “Frikom”.

“Te hladnjače su velikog kapaciteta i pravljene su namenski, da mogu da uskladište kompletan rod iz ovog kraja. Od kada su otišle u stečaj zavisimo od dobre volje otkupljivača iz ostalih mesta u Srbiji, a oni se dogovaraju i obaraju cenu, a i određuju sami klasu višanja”, naglasio je Stojanović.

On je kazao da je nemali broj voćaja odustao od ovogodišnje berbe višanja, jer su procenili da im je neisplativo da berače plaćaju 25 dinara po kilogramu, a da višnju prodaju za 40 dinara.

Foto: Srbija Vesti

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x