Delegacija Srbije na Godišnjoj skupštini MMF-a i Svetske banke u Marakešu

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: (BETAPHOTO/MILOS MISKOV)
Podelite vest

Delegacija Srbije, koju čine guverner Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković i i ministar finansija Siniša Mali sa saradnicima, učestvovaće na Godišnjoj skupštini Odbora guvernera Međunarodnog monetarnog fonda i Grupacije Svetske banke, koja počinje danas i traje do 15. oktobra u Marakešu u Maroku, saopštila je NBS.

Na čelu delegacije je Tabaković, koja je i guverner Srbije u MMF-u.

Delegacija Srbije učestvovaće i na zajedničkom sastanku konstituence Švajcarske, kojoj pripada Srbija, a imaće i bilateralne razgovore sa rukovodstvom i predstavnicima MMF-a i Svetske banke o tekućim i očekivanim makroekonomskim kretanjima u Srbiji.

Planirani su i bilateralni susreti s predstavnicima finansijskih institucija i korporacija, brojnim investitorima i drugim zainteresovanim partnerima radi upoznavanja s mogućnostima ulaganja u Srbiju, ekonomskim potencijalom zemlje i reformama koje se sprovode radi privlačenja stranih direktnih investicija.

Кljučne teme na sastancima tokom Godišnje skupštine odnosiće se na globalna ekonomska kretanja i izglede, sa fokusom na izazove visoke inflacije, visokog nivoa duga i pooštrenih globalnih finansijskih uslova u kontekstu pojačanih geopolitičkih tenzija, navela je NBS u saopštenju.

Diskutovaće se i o jačanju međunarodne saradnje u fragmentisanoj globalnoj ekonomiji, izgradnji temelja za inkluzivnu digitalnu budućnost, kao i razvoju kapaciteta za podršku politici otpornosti na klimatske promene.

Generalni direktor MMF-a Кristalina Georgijeva predstaviće Program globalne politike.

Pored plenarnog zasedanja Odbora guvernera MMF-a i Grupacije Svetske banke, kao najviših organa upravljanja, biće održani i sastanci savetodavnih organa ovih institucija – Međunarodnog monetarnog i finansijskog komiteta i Zajedničkog komiteta za razvoj.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x