“Gruner” otpustio još 70 radnika, ne zatvara pogone u Vlasotincu

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto; Srbija Vesti
Podelite vest

Nemačka kompanija “Gruner” nema nameru da zatvara pogone u Vlasotincu, iako prolazi kroz “izuzetno težak period”. Poslednja serija otkaza je nepopularna odluka, ali jedina moguća da bi preduzeće opstalo, saopštili su. Spremni su da vrate i subvencije Vlade Republike Srbije, ali kada će se to desiti i u kom iznosu – nisu precizirali. U poslednja tri meseca otpušteno je oko 200 radnika.

Vlasotince- malo mesto, malo mogućnosti za posao. Građani ne žele da komentarišu nedavne otkaze u nemačkom “Gruneru”, mada su svi čuli za njih. Strah za egzistenciju, kažu, najjači je u današnje vreme.

Oko 200 radnika otišlo je na ulicu, tvrdi narodna poslanica SSP, Jelena Milošević, “Gruner” tvrdi da je 706 ostalo.

Poslednjih 70 radnika kojima su zajedno sa rešenjima o godišnjim odmorima uručeni i otkazi, dobiće otpremnine i sva zakonom predviđena prava kao što je materijalna nadoknada Nacionalne službe za zapošljavanje, jer su otpušteni kao tehnološki viškovi.

Međutim, ima i onih  koji su na tržište rada otišli sa takozvanim stimulativnim otpremninama, uz sporazumne raskide ugovora o radu, pto s desilo još sredinom aprila.

Nedavno otpuštenim radnicima ponuđena je otpremnina od 28.000 dinara po godini radnog staža, kao i mogućnost da se ponovo vrate na posao kada se za to steknu uslovi.

Podsetimo, nemačka kompanija “Gruner” u Srbiji posluje od 2007. godine, za otvaranje novih radnih mesta od Vlade Srbije dobili su 3,2, miliona evra, od Opštine Vlasotince besplatno zemljište.

U oktobru prošle godine u poseti fabrici bio je predsednik Aleksandar Vučić, kada je najavio otvaranje 200 novih radnih mesta.

Umesto novih radnih mesta, nkoliko meseci kasnije usledili su otkazi.

Nemačka kompanija je ranije saopštila da će u republički budžet vratiti deo subvencija, ali kada će se to desiti i u kom iznosu – nisu precizirali.

U saopštenju medijima naveli su da će u svemu poštovati Ugovor koji su zaključili sa Ministarstvom privrede, kao i dinamiku preuzetih obaveza.

 

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x