Mali: Moguće povećanje penzija od avgusta

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: YouTube PRVA printscreen
Podelite vest

Ministar finansija Srbije Siniša Mali najavio je danas da bi se novo povećanje penzija moglo razmatrati od avgusta ove godine.

“U poslednje dve godine penzije su povećane 56 odsto. Očekuje da se novo povećanje može planirati u periodu od avgusta do oktobra u zavisnosti od rezultata koji se postignu – ako se stvori višak koji se može vratiti građanima”, rekao je Mali za RTS i naveo da je u razgovorima sa predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) bilo reči i o mogućem povećanju penzija.

Podsetio je i da se inflacija smiruje, i da će u maju iznositi tri plus minus 1,5 odsto, te da su uprkos dosadašnjoj inflaciji, plate i penzije povećane i u realnom iznosu.

“Ovo su važni ekonomski pokazatelji, uz rekordne devizne rezerve, stabilan kurs i nikad više zlata u trezoru”, rekao je ministar.

Mali je podsetio da se do 20. marta u Srbiju slilo 1,2 milijarde evra stranih direktnih investicija i da je prošla godina bila rekordna sa 4,5 milijardi evra stranih direktnih investicija.

“Svaki indikator naše makroekonomske politike raste. To je potvrdio i MMF, kao najvažnija i najeminentnija finansijska institucija”, rekao je on.

Mali je naglasio da je sa MMF-om definisano više reformskih ciljeva koji su važni za kredibilitet i konkurentnost zemlje, te da je jedan od njih promena forme obračuna cene gasa za privredu, što će sniziti cene tog energenta od 1. maja, kako je već najavljeno.

“Odgovorno pristupamo i hoćemo da privredi olakšamo da bude još konkurentnija, atraktivnija, jer to znači više radnih mesta i veće plate. Zvanično, investicioni rejting nemamo zbog krize, ali rast svih indikatora za građane znači sigurnost, bezbednost, mogućnost da dalje nastavimo sa povećanjem plata i penzija”, rekao je Mali.

On je zaključio i da je Srbija likvidna, jer trenutno ima 453 milijarde dinara na računu.

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x