Mreža za restituciju u Srbiji protiv besplatne konverzije građevinskog zemljišta

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

llustracija Foto: Pixabay/joffi
Podelite vest

Udruženje građana za povraćaj oduzete imovine “Beograd”, kao deo Mreže za restituciju u Srbiji, saopštilo je da će Vladi uputiti inicijativu da sporne odredbe iz Predloga zakona o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji, o besplatnim konverzijama, povuče iz procedure.

“Vladi Srbije i nadležnim ministarstvima, Mreža će uputiti i zahteve sa ciljem preduzimanja radnji iz njihove nadležnosti radi zaštite javne svojine i transparentnog raspolaganja dominantno nepopisanom javnom svojinom”, navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da će Mreža za restituciju podržati i zahtev upućen predsedniku Skupštine Srbije da Predlog Zakona o privremenoj zabrani raspolaganja oduzetom imovinom uvrsti kao tačku dnevnog reda na sledećoj sednici Skupštine.

“Nakon najnovijih analiza i procena potencijalne vrednosti državnog građevinskog zemljišta koje bi moglo biti predmet poklona države Srbije i njenih lokalnih samouprava u korist grupice povlašćenih pojedinaca, Mreža za restituciju u Srbiji, ponovo će otvoriti pitanje Prve Narodne inicijative podnete Skupštini Srbije 30. maja 2003. godine”, navelo je to udruženje.

Istaknuto je da su, sa skoro 100.000 prikupljenih potpisa građana za manje od sedam dana, dva stara zakonska predloga, u vreme postojanja Predloga Vlade o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji, dobila veliki značaj, bez obzira što su podneti Skupštini pre skoro 20 godina.

Skupština Srbije do danas, kako je navedeno, nije uzela u razmatranje te zakonske predloge ovlašćenog predlagača, a Predlogom Zakona o izmenama i dopunama zakona o planiranju i izgradnji, predviđa se poklon državne, odnosno nacionlizovane imovine potencijalne vrednosti i do 300 milijardi evra, zbog čega zabrana prometa nacionalizovanim nepokretnostima ima veliki značaj.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x