NBS: Srbija zadržala kreditni rejting na korak od investicionog

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

foto: NBS
Podelite vest

Agencija za rejting “Standard and purs” (Standard and Poor’s – S&P) zadržala je kreditni rejting Srbije na nivou BB+, odnosno na korak od investicionog, saopštila je večeras Narodna banka Srbije (NBS).

Ta agencija je, kako se dodaje u saopštenju, zadržala i stabilne izglede za povećanje kreditnog rejtinga Srbije u narednom periodu.

Iz NBS navode da je agencija posebno istekla kredibilan okvir makroekonomskih politika, nivo deviznih rezervi, a kao važne faktore očuvanja kreditnog rejtinga kredibilnu monetarnu politiku NBS i očuvanje umerenog nivoa javnog duga.

U izveštaju agencije se dodaje i da je bankarski sektor Srbije dobro kapitalizovan, profitabilan i likvidan i da je nivo problematičnih potraživanja na istorijskom minimumu.

Kada je u pitanju inflacija, u izveštaju se navodi da je NBS povećanjem referentne kamatne stope sprečila dalje širenje inflatornih pritisaka i ističu ograničenje cena osnovnih životnih namirnica.

“Usidrena inflaciona očekivanja, koja su rezultat kredibiliteta Narodne banke Srbije, uz smanjenje globalne cene energenata, među važnim su faktorima koji će opredeliti vraćanje inflacije u granice cilja u 2024. godini”, navodi se u izveštaju koji prenosi NBS.

Guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković ocenila je da je taj izveštaj potvrda dobrih rezultata Srbije sa globalnom krizom, da su merama i proaktivnim delovanjem očuvane osnove rasta i u aktuelnim globalnim okolnostima, kao i da je time očuvano i investiciono i potrošačko poverenje.

“Donosili smo i sprovodili mere kako bi se efekti aktuelne krize na našu privredu i građane sveli na najmanju moguću meru. Bafere koje smo kreirali u prethodnom periodu koristili smo da amortizujemo negativne uticaje iz međunarodnog okruženja”, kazala je Tabaković.

Prema njenim rečima, kao rezultat toga, devizne rezerve su na najvišem nivou, relativna stabilnost kursa dinara nije bila dovođena u pitanje, a bankarski sektor je stabilan i dobro kapitalizovan.

“Svi ti rezultati važan su stub odbrane od potresa, ali i deo uslova za dobijanje investicionog rejtinga, koji Srbija zaslužuje”, ocenila je Tabaković.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x