Nemačka kompanija MTU u Novoj Pazovi otvorila fabriku za popravku delova motora za avione

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: YouTube Tanjug News Agency official video printscreen
Podelite vest

Nemačka kompanija “MTU Aero Endžins” danas je u Novoj Pazovi otvorila fabriku za popravku delova motora za avione u koju je investirala oko 100 miliona evra.

Izgradnja fabrike “MTU Mejntenens Srbija” počela je u julu 2021. i u njoj sada radi oko 240 radnika, uskoro će ih biti 500, a u narednim godinama do 2.000.

Otvaranju fabrike prisustvovali su je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ministarka privrede Andjelka Atanasković, nemačka ambasadorka u Srbiji Anke Konrad i menadžment MTU.

Vučić je rekao da je Vlada Srbije nemačku investiciju u Novoj Pazovi, na kojoj se radilo šest godina, podržala sa 14,6 miliona evra, ali da će se to višestruko isplatiti.

“Siguran sam da će MTU i trostruko da uveća kapacitete”, rekao je on.

Vučić je istakao da će kompaniji MTU, kao i drugim investitorima u Srbiji, biti potrebni radnici koji se teško nalaze na tržištu, zbog čega će se više raditi na dualnom obazovanju, koje je ocenio kao komparativnu prednost srpske ekonomije i tržišta rada.

“Narednih 50-60 godina MTU ima tržište u Srbiji i odavde neće ići. Veliki je uspeh što smo s njima ostvarili tako blisku saradnju. Mi ćemo sad da gradimo novu školu od 15 miliona evra u Novoj Pazovi”, kazao je Vučić.

Ambasadorka Nemačke u Srbiji Anke Konrad istakla je da je saradnja Srbije i Nemačke veoma raznolika, a da intenzivni odnosi u oblasti privrede i investicija predstavljaju bitan stub te saradnje.

Podsetila je da uspešnost sradnje dve zemlje potvrdjuje i podatak da u Srbiji u kompanijama sa nemačkim kapitalom radi 78.000 ljudi.

Istakla je i da joj je drago što prisustvuje predstavljaju još jednog nemačkog brenda u Srbiji, a kao pozitivno ocenila to što MTU podržava dualno obrazovanje u Srbiji i ima saradnju sa nekoliko lokalnih škola.

MTU je vodeći proizvođač motora i jedan od najvećih svetskih dobavljača usluga održavanja avionskih motora. Oko 30 procenata aviona u upotrebi u svetu ima MTU komponente. U sektoru komercijalnog održavanja,  ta kompanija se svrstava medu prva tri pružaoca usluga za motore komercijalnih aviona i industrijske gasne turbine.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x